Logo groeiendbest.nl


Marianne Rombouts van CultuurSpoor Best: 'Het Gouden Spoor spreekt mensen aan'.
Marianne Rombouts van CultuurSpoor Best: 'Het Gouden Spoor spreekt mensen aan'. (Foto: )

Het Gouden Spoor: 'Soms is het zelfs dringen om een goede plek'

Donderdag is het weer zover: een nieuwe 'aflevering' van Het Gouden Spoor in CultuurSpoor. Deze keer komt Walter van Geffen uit Oss naar Best om te vertellen over zijn grote idool Toon Hermans. Hij deelt leuke weetjes over de legendarische Limburgse theaterman (1916-2000) en laat ook een paar sketches zien uit diens televisieshows.

BEST - Marian Rombouts, programmamaker van CultuurSpoor Best, is er bijna zeker van dat ook deze keer het gedeelte van de bibliotheek dat gereserveerd wordt voor het Gouden Spoor goed vol zal zitten. "Dat was tenminste bij alle vorige bijeenkomsten het geval. Bij Wim Daniëls, die vorig jaar september de aftrap verrichtte, was het zelfs volle bak en ook bij Teun Toebes, die later Brabander van het jaar werd, was het dringen om een goede plek."

Het Gouden Spoor is tamelijk nieuw op de agenda van CultuurSpoor. Het werd vorig jaar bedacht als tijdverdrijf voor (oudere) mensen die wat minder vaak buiten de deur komen, zeker op dagen dat er in het dorp weinig te doen is. "En wat is er dan leuker om even naar de bibliotheek te wandelen of te fietsen en daar onder het genot van een kopje koffie en thee te luisteren naar een interessante lezing en ervoor of erna nog een praatje te maken met de andere aanwezigen?"

Het idee bleek een schot in de roos. De belangstelling overtreft de verwachtingen. Dat komt zeker door de sprekers, maar ook door Rombouts en haar collega Lilian Willems die, ondersteund door twee gastvrouwen, tijdens de koffie en de thee vooraf en het napraatje gesprekken op gang proberen te brengen. "De bibliotheek heeft ook als taak een ontmoetingsplaats te zijn", zegt Rombouts. "Dat zijn we op deze manier voor een groep, die we hier anders minder vaak of zelfs nooit zien."

Interessante inleiders vinden is niet zo'n probleem. Rombouts houdt de actualiteit goed bij, kijkt wat andere bibliotheken te bieden hebben, doet navraag of de inleider de moeite waard is en legt dan de contacten. "De een is wat duurder dan de ander. Door beiden af te wisselen, blijft het betaalbaar. Overigens niet voor de bezoekers, want die hoeven niets te betalen."

Die bezoekers mogen ook zelf aangeven wie ze graag eens zouden willen horen. Om die reden stond onlangs klompenmaker Carel Jeuken uit Limburg voor de zaal en gaat Marian pogingen ondernemen om een imker binnen te halen en iemand van het gilde.

Donderdag komt Walter van Geffen, daarna is Theo Verbruggen (NOS Journaal). In de zomer ligt Het Gouden Spoor stil. Het Gouden Spoor duurt van 11.00 tot 12.00 uur. Inloop 10.30 uur. Entree: gratis, wel vooraf aanmelden bij de balie of receptie@cultuurspoorbest.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden