Logo groeiendbest.nl


Foto:

Onthulling monument Lancasters: 'Wij moeten onze vrijheid koesteren'

Op het terrein van Museum Bevrijdende Vleugels, dicht bij de ingang van het museum, is afgelopen zaterdag het monument Lancasters onthuld. Onder grote belangstelling van genodigden en belangstellenden werd het monument, een restant van de rotorbladen van een Lancaster, door familieleden met hulp van de burgemeester Hans Ubachs van Best en Hans Gaillard van Son & Breugel, ontdaan van het witte verhullende doek. Daarna werd de Last Post gespeeld als eerbetoon aan de overleden bemanningen.

Door Theo Louwers

BEST - Het monument werd onthuld voor vijftien gesneuvelde bemanningsleden van twee Lancaster bommenwerpers. Het waren de bemanningen van twee Engelse bommenwerpers, met als piloten C. McGregor en A. Weber, die op hun terugtocht van een raid op het Duitse Ladbergen met elkaar boven Oost-Brabant in botsing kwamen. Het monument kwam tot stand via een speciale werkgroep in samenwerking met museum Bevrijdende Vleugels en dankzij een aantal sponsoren. Op 8 februari was het precies 75 jaar geleden dat de bommenwerpers neerstortten in de bossen tussen Best en Son.

Voor de crash is geen precieze locatie vast te stellen. Men houdt daarom de plekken aan waar de grootste brokstukken (motoren, cockpit) van beide vliegtuigen gevonden zijn: de Zandstraat in Son en het Lisseven in Best.

Vrijheid

Burgemeester Ubachs stond in zijn speech stil bij het feit dat wij leven in vrijheid en veiligheid. "Wij zijn vrij om onze mening te geven", aldus Ubachs. "Wij kunnen demonstreren en zelf onze vertegenwoordigers uitkiezen. Nederland is een bijzonder land, vrij van oorlog, tirannie en dwang. Onze bevrijders hebben grote offers gebracht voor onze vrijheid en wij zijn ze daarvoor eeuwig dankbaar. Wij moeten onze vrijheid koesteren en blijven doorgeven aan de volgende generatie."

Vervolgens werden er kaarsen aangestoken door leden van de drie scoutingverenigingen in Best en Son & Breugel: Scouting Oud Best, Scouting Frama en Scouting Dutmella. Vertegenwoordigers van familie, bestuurders, landen en instellingen legden kransen en bloemstukken bij het monument.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden