Logo groeiendbest.nl


Dianne Engels in gesprek met 3 vrijwilligers.
Dianne Engels in gesprek met 3 vrijwilligers. (Foto: )

'Wat jullie hebben bereikt is toonaangevend in Nederland'

De afgelopen jaren heeft Lionsclub Best Oirschot samen met diverse organisaties en vrijwilligers gewerkt aan een dementievriendelijk Best en Oirschot. Na ruim twee jaar droeg Lions Best Oirschot vorige week in De Enck in Oirschot het stokje over aan de platforms 'Dementie Best' en 'Oirschot Dementievriendelijk'.

Door Theo Louwers

BEST - Ronald van Litsenburg en Lenie Brummans namen voor Best en Mirjam Termeer voor Oirschot het stokje over. De overdracht gebeurde door een ingelijste compilatie van een kunstproject door leerlingen van het Heerbeeck College te overhandigen aan de vertegenwoordigers.

Tijdens de feestelijke overdracht in een nagenoeg volle De Enck werd het nuttige met het aangename gecombineerd. Van verschillende kanten werd het thema dementie belicht. Duidelijk werd dat het uitgangspunt is om het brein, ook van mensen met dementie, aan de gang te houden. Na twee jaar het project dementievriendelijk Best en Oirschot getrokken te hebben, werd het overgedragen aan de twee lokale platforms. Harrie Jannink, lid van Lions Best Oirschot, maakte zich sterk om het project van de grond te krijgen. Een belangrijk rol in het project speelde de speciaal ingericht unit 'Into d'mentia'. Mensen konden in de cabine op indringende wijze ervaren hoe het is om dement te zijn.

Ongekend

"Het is ongekend wat Lions Best Oirschot in de afgelopen twee jaar heeft neergezet", sprak Mirjam Termeer bewonderend. "Ik vind het een eer om voort te zetten wat de Lions heeft geplant. Mensen met dementie moeten zo lang als mogelijk mee blijven doen en bij ons blijven."

Theo Stevens, vorig jaar president van Lions Best Oirschot, sprak eveneens zijn bewondering uit over wat er de afgelopen twee jaar in Best en Oirschot in gang is gezet. "Het is een ode aan jullie zelf", aldus Stevens. "Wat jullie hebben bereikt is toonaangevend in Nederland."

Intentie

De intentie is om in de regio een soortgelijke voorziening te realiseren als de unit Into d'mentia. Stevens: "Mensen moeten laagdrempelig kennis kunnen maken met dementie. Wat moet je doen als je ermee te maken krijgt? Wat is je handelingsperspectief? Hoe herken je dementie? Als we dat kunnen bereiken, hebben wij iets blijvends voor de hele regio. We moeten beseffen dat mensen met dementie nog heel veel dingen wel kunnen."

Dianne Engels, voorzitter van de Raad van Bestuur van Joriszorg in Oirschot, voelde zich in vuur en vlam gezet door het initiatief van de Lions en de inzet van de vele vrijwilligers. Zij ging het gesprek aan met drie vrijwilligers die vertelden over hun ervaringen. "We krijgen niets in onze portemonnee, maar veel in ons hart", vatte één van het hen hun werk in één zijn samen.

miMakkus

Leo van Gestel van Stichting Lachindezorg legde de aanpak van de miMakkus techniek uit. "Clowns, miMakker genoemd, proberen contact te maken met mensen met dementie. "Voor familie en mantelzorgers is het soms moeilijk om contact te maken met mensen met dementie. Door een korte praktische en laagdrempelige cursus te volgen leer je met mensen met dementie om te gaan", aldus Van Gestel. "Als miMakker ben je in staat om mensen met dementie uit hun isolement te halen." Aan de hand van een filmpje liet Van Gestel zien hoe mensen met dementie reageren op de inbreng van de miMakker-clown.

Veiling

Op de avond werden ook drie schilderijen geveild van de kunstenares Els Kaptein, zelf ook getroffen door dementie. Burgemeester van Oirschot Judith Keijzers stimuleerde samen met presentator Gert Hemke en Mirjam Termeer de zaal tot het doen van een bod. Met haar aanstekelijk enthousiasme sleepte de burgemeester er een mooi bedrag uit. De opbrengst, 1825 euro, is bestemd is voor het platform Oirschot Dementievriendelijk.

Jeroens Clan tekende voor een scherp en humoristisch stukje cabaret. Het officiële deel van de avond werd afgesloten met een gezellige naborrel in het Theatercafé, met muziek van Toon, Remon en Peter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden