Logo groeiendbest.nl


Foto:

Open dag natuurbrug De Mortelen zeer druk bezocht

Brabants Landschap hield zaterdag een open dag op natuurbrug De Mortelen. Eenmalig konden belangstellenden boven op de natuurbrug een kijkje nemen. Voorbijrazende treinen, een fraaie omgeving met poelen die nog gestalte moet krijgen en veel informatie over de natuur.

Door Theo Louwers

REGIO - Na de open dag is de brug het alleenrijk voor de dieren die in de natuurgebieden de Mortelen en de Scheeken leven. Op de dag werd ook bekend gemaakt dat de uitkijktoren, die in De Vleut geplaatst zou worden, voorlopig van de baan is.

Arjen Simons, coördinator beheer en projecten van Brabants Landschap, lichtte het besluit omtrent het niet plaatsen van de uitkijktoren toe. "De uitkijktoren maakt onderdeel uit van de plannen bij BestZoo en Het Groene Woud. Wij hebben nog steeds de wens om de uitkijktoren te plaatsen, maar de financiële middelen zijn onvoldoende. De subsidie die we van de provincie krijgen is niet toereikend. De kosten voor de bouw van de uitkijktoren zijn hoger dan aanvankelijk geraamd."

Volgens Simons kost de toren, gemaakt van een constructie van populieren hout en staal, 600.000 euro. "De hoge kosten worden veroorzaakt door de hoogte van de uitkijktoren. Hij wordt 40 meter hoog en dan is een fundering noodzakelijk. Lager kunnen wij de uitkijktoren niet maken, want dan kijk je tegen de bomen aan en dat is niet de bedoeling. Vanwege de hoogte moet de toren bovendien aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen. We hopen op bijdragen van het bedrijfsleven."

Edelherten

Twee jaar geleden startte ProRail met de bouw van de natuurbrug over het spoor tussen Boxtel en Best. Natuurbrug de Mortelen ligt in het hart van Het Groene Woud en verbindt de natuurgebieden de Mortelen en de Scheeken met elkaar. De edelherten, die sinds 2017 in Het Groene Woud leven, krijgen hiermee een groter leefgebied. Ook andere dieren, zoals dassen, reeën, kamsalamanders, hazelwormen en boomkikkers kunnen zich verplaatsen, tot de Kampina en het Dommeldal aan toe.

Met het gereedkomen van de natuurbrug wordt het natuurgebied in de stedendriehoek Eindhoven, Den Bosch en Tilburg versterkt. "De natuurbrug heeft bewust geen naam gekregen", legde Arjen Simons uit. "Vanuit de trein is de brug niet te zien en mensen komen hier niet meer na deze open dag."

Druk

Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om de natuurbrug en de omgeving te bezoeken. Om te voorkomen dat auto's de route zouden versperren, werden belangstellenden vanaf de parkeerplaats bij de Koppelstraat met pendelbussen naar de natuurbrug gebracht. Veel mensen fietsten naar de plek bij spoor. Rob Schulte, vrijwilliger van Brabants Landschap, wachtte bezoekers boven op de brug op. Op de vraag van bezoekers of er rondleidingen werden gegeven, antwoordde Schulte: "Vandaag wel, maar die zitten allemaal vol. Wij proberen zoveel mogelijk de rust in het gebied te bewaren, dus veel rondleidingen worden er na vandaag niet opgezet."

Een bezoekster maakte deel uit van de eerste groep die wel een rondleiding meemaakte. "Het was fantastisch. Grote dieren hebben wij helaas niet gezien. Wel hebben wij natte voeten, want het was drassig." Schulte legde uit dat je om grote dieren, bijvoorbeeld edelherten, te zien in de vroege morgen of begin van de avond in het gebeid moet zijn. "Dat zijn de beste momenten."

Hans Berkers, lid van de gemeenteraad van Best, was ook boven op de natuurbrug geweest. "Ik vind het geweldig. Mensen hebben steeds meer met de natuur en natuurbehoud. Overal liggen boomstammen met wortels, en op de natuurbrug word je boven het landschap uitgetild. Je ziet dan goed de omgeving."
Bestenaar Wil Vugts was eveneens lovend op wat hij in het landschap had gezien. "Het is de moeite waard", vond hij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden