Logo groeiendbest.nl


Reijnders liet zich inspireren door de Canterbury Tales van Chaucer. Foto: Erica Reijnders.
Reijnders liet zich inspireren door de Canterbury Tales van Chaucer. Foto: Erica Reijnders. (Foto: Erica Reijnders)

Boek van Theo Reijnders: 'Het is een verhaal over vriendschap'

In september 2001 maakten, vanuit Best, vijf vrienden een fietstocht naar Santiago de Compostela in Spanje. Het werd een fascinerend avontuur, de tocht van hun leven. In Groeiend Best hield Theo Reijnders toen de lezers van het weekblad al op de hoogte van de verloop van de reis.

Door Theo Louwers

BEST - De vijf vrienden genoten van de sportieve uitdaging, de prachtige landschappen en de historische omgeving waar ze elke dag doorheen fietsten. Ze genoten evenzeer van de avonden, wanneer aan tafel bij een glas wijn vele verrassende, boeiende, soms ook tragische of ontroerende verhalen loskwamen. Pas vijftien jaar na de memorabele fietstocht besloot Theo Reijnders zijn verhaal op schrift te stellen. "Ik had tijdens de tocht aantekeningen gemaakt, maar geen tijd gevonden om die na terugkomst uit te werken", legt de auteur uit. "Ik had een maand groot verlof opgenomen en moest daarna weer aan het werk als rector van het Jacob Roelandslyceum. Daarnaast had ik nog verschillende bestuursfuncties. Pas nadat ik in Best als wethouder was gestopt, kreeg ik tijd om het boek te schrijven. Ik denk wel dat het verhaal door de lange tijdsspanne veel meer diepgang heeft gekregen. Als ik kort na de fietstocht een reisverslag had gemaakt was het een van de velen geworden. Na mijn werkzame leven was het boek mijn concentratiepunt, ik was er dag en nacht mee bezig. Ik wilde een ghoed verslag maken wat van blijvende waarde zou zijn voor iedereen die mee is gegaan. Mijn omgeving drong er op aan om het verslag in boekvorm te gieten. Een klankbordgroep keek over mijn schouder mee en gaf tips."

Inspiratie

Reijnders liet zich inspireren door de Canterbury Tales van Chaucer. "Canterbury Tales zijn gebaseerd op de uitgangspunten van pelgrims. Ik heb het verhaal gegoten in de vorm van een raamvertelling. Ieder van ons had een andere achtergrond en dat maakte het boeiend en spannend. 's Avonds onder het genot van een goed glas wijn vertelden mijn vrienden en ikzelf over onze levens. Ik noem het boek dan ook een roman van de werkelijkheid."

De levensverhalen, die Reijnders optekende, zijn boeiend en soms indringend en aangrijpend. De vrienden schuwen het prijsgeven van hun ervaringen en gevoelens niet. Uiteraard wordt de fietstocht beschreven. De vier fietsers, toch niet meer de jongsten, moesten regelmatig alle zeilen bijzetten om de dagelijkse geplande afstand te volbrengen.

De kort na de fietstocht overleden Paul Neggers was de verbindingsman, die op het midden van de dag de fietsers fourageerde. Reijnders wisselt de levensverhalen en beschrijvingen van de etappes af met beschrijvingen van de fraaie landschappen en hij duikt in de geschiedenis van steden en gebieden waar ze doorheen fietsen.

Lezing in CultuurSpoor

Het resultaat is een 365 pagina's tellend boek met foto's en landkaarten dat de titel finis terrae kreeg met als toevoeging 'een bourgondische pelgrimage'. Dochter Susan, vormgeefster van beroep, maakte er een geheel van. Op 5 februari, 19.30 uur, presenteert Reijnders zijn boek in De Huiskamer van CultuurSpoor Best. Samen met zijn dichter geeft Reijnders ook een lezing over het boek bij Dye van Best op 10 maart.

De oud-wethouder gaf het boek in eigen beheer uit. Uitgeverij DATO/Lekturis in Eindhoven zorgt voor de distributie. Het boek is vanaf 1 februari in de boekhandel verkrijgbaar, maar ook te bestellen bij Bol.com of via de website lecturis.nl/product/finis-terrae. Het boek kan na afloop van de lezing gekocht worden (19,95 euro).

Loopbaan

Theo Reijnders studeerde na het gymnasium in Eindhoven Engels aan de universiteit in Utrecht. In 1966 werd hij aangesteld als leraar Engels in Eersel. In 1977 werkte hij via een uitwisselingsproject van Buitenlandse Zaken een jaar in Canada. Na zijn terugkomst in Nederland combineerde Reijnders zijn werk als leraar Engels met de functie van wethouder in Eersel. Bij de volgende verkiezingen behaalde zijn partij, het CDA, vijf zetels.

Een nieuwe periode als wethouder zat er niet, Reijnders werd benoemd tot rector van het Jacob Roelandslyceum in Boxtel. 20 jaar was Reijnders rector in Boxtel en lid van diverse besturen. In 2006 ging hij met pensioen en keerde terug naar zijn geboorteplaats. Wonend in Best bekleedde Reijnders tot 2010 verschillende bestuursfuncties. Van 2010 tot 2014 was hij wethouder in Best.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden