Logo groeiendbest.nl


Bert van Rijzewijk - alias Bertje van 't perdje - is vorige week vrij plotseling overleden. Hij werd bijna 87 jaar.
Bert van Rijzewijk - alias Bertje van 't perdje - is vorige week vrij plotseling overleden. Hij werd bijna 87 jaar. (Foto: )

In memoriam Bert van Rijzewijk: Bertje van 't perdje

Vorige week overleed vrij plotseling Bert van Rijzewijk. In Best een bekend gezicht want menig Bestenaar heeft Bert in de achterliggende jaren door Best zien fietsen. Bert werd bijna 87 jaar.

BEST - Onderstaand artikel van de hand van Jan der Kinderen plaatste Groeiend Best jaren geleden: 'Wie kent hem inmiddels niet? Bert van Rijzewijk, bij velen in Best wellicht beter bekend als 'Bertje van 't perdje'. Al bijna veertig jaar lang gaat hij als lid van de Klompengatse Federatie in de weken voor carnaval langs de deur om voor het goede doel lotjes te verkopen met als hoofdprijs een pony. En dat doet hij met meer dan volle overgave. Want eigenlijk is Bert, zonder de andere leden van deze bloedijverige commissie ook maar iets te kort te doen, de belangrijkste en bekendste gangmaker. En bovendien een echte durdauwer om maar eens een bekende carnavalsuitdrukking te gebruiken. Zeker weten; want mocht u eens niet thuis zijn als Bert op de bel drukt, dan komt hij geheid nog eens terug om u alsnog een lotje te slijten. Buiten het feit dat er in die bezigheid veel tijd gaat zitten, heeft hij ook de zorg over de pony die op maandag tijdens carnaval verloot wordt. "En dè moete nie op niks hebbe", zegt Bert: "De pony loopt namelijk mee in de carnavalsoptocht, maar is eigenlijk nog nooit op de harde weg geweest en is dus erg schuw. Het beestje moet straks een beetje aan de herrie van de Klompengatters gewend zijn en dus kuier ik er regelmatig een eindje mee rond. Heel vroeger maakte ik hem als ik dorst kreeg in 't café wel eens efkes aan de bar vast, maar dat mag niet meer van de Dierenbescherming", aldus Bert.

Lokale Omroep
Naast ponyloten verkopen bracht Bert ook jarenlang voor de Lokale Omroep en zwemclub De Dolfijn door weer en wind de boekjes rond. Voor het Prinses Beatrixfonds is hij 18 jaar collectant geweest en dan vooral in de buitengebieden. Of dit nog niet genoeg was is hij ook nog vele jaren actief als coördinator voor de Hartstichting, en als het nodig was als collectant. Het Reumafonds en het Rode Kruis hebben eveneens jaren van Bert zijn kwaliteiten gebruik kunnen maken. Ook verleende hij jarenlang hand- en spandiensten bij de kerkvieringen in de kapel bij de Kanidas. Voor zijn vele vrijwilligersactiviteiten kreeg Bert het gouden klompje van de Federatie, 't Pluimke en hij werd koninklijk onderscheiden.'

Meer berichten