Logo groeiendbest.nl


Pieter Tuns: "Ik fungeer als schakel tussen de technische staf en de spelers. Dat blijf ik voorlopig doen, omdat het een rol is die mij perfect past."
Pieter Tuns: "Ik fungeer als schakel tussen de technische staf en de spelers. Dat blijf ik voorlopig doen, omdat het een rol is die mij perfect past." (Foto: )

Pieter Tuns stopt na 43,5 jaar: 'Ik heb hier een hele leuke tijd gehad'

Op het moment van het gesprek met Pieter Tuns moet hij nog één dag naar school. Dan zit zijn loopbaan in het onderwijs erop. Maar liefst 43,5 jaar werkte Tuns in verschillende rollen in het onderwijs. Nu hij 65 jaar is geworden, vindt hij het tijd voor andere zaken. Ook was hij in al die jaren een veelgevraagd trainer. Tuns trainde veel voetbalclubs in en buiten de regio. En bijna altijd met succes. "Ik ga straks als ik wat zaken op een rijtje heb gezet vrijwilligerswerk doen", zegt hij.

Door Theo Louwers

BEST - Pieter Tuns startte zijn loopbaan in het onderwijs in 1976. "Ik liep stage op de school van Jan Vaessen, de Antoniusschool", kijkt Pieter Tuns terug. "Op een gegeven moment werd ik gebeld door Bert de Wit, directeur van basisschool de Heydonck. 'Is mijn school niet goed genoeg', wilde Bert de Wit weten. Ik had als kind op de Heydonck gezeten en De Wit wilde me graag hebben. Zo geschiedde."

Wisseling

Tuns deed in de afgelopen decennia een schat aan onderwijservaring op doordat hij regelmatig noodgedwongen moest wisselen van school. Na een paar jaar basisonderwijs stapte Tuns over naar Scholengemeenschap Best, nu het Heerbeeck College. "Drie jaar heb ik er les gegeven, maar omdat het leerlingenaantal terugliep moest ik de school verlaten. Toen huldigde men nog het principe 'last in, first out'.

In 1982/1093 werkte ik voor een deel in Best en in Eindhoven op Floor Evers. Daar gaf ik gymnastieklessen en Nederlands. In 1992 waren er minder uren te vergeven. Ik solliciteerde in Helmond bij het asielzoekerscentrum. Ik werd aangenomen en gaf les aan drie klasjes asielzoekerskinderen. Na drie jaar stapte ik over naar het Stedelijk College in Eindhoven, de opvolger van Floor Evers. Ik gaf twintig uur les en was tevens leerlingbegeleider."

In 2008 werd Tuns gevraagd voor het Kempenhorst College in Oirschot. "Ik gaf er les en leiding aan een team van leerkrachten en begeleidde leerlingen van de bovenbouw op de afdeling administratie en techniek. De laatste twee jaar was ik coördinator van de onderbouw en begeleidde ik de kaderleerlingen. Ik heb het werk in het onderwijs altijd met heel veel plezier gedaan."

Naast onderwijs speelde voetbal een belangrijke rol in het leven van Pieter Tuns. Op zestienjarige leeftijd speelde hij in het eerste van Wilhelmina Boys. Twee jaar speelde hij in de hoofdklasse bij Eindhoven waar hij een paar keer inviel in het eerste elftal. Na zijn actieve voetbalcarrière werd Tuns trainer. In 1984 werd hij op 29-jarige leeftijd trainer van voetbalvereniging Wilhelmina Boys. "We werden kampioen en promoveerden van de derde naar de tweede klasse", zegt Tuns. Daarna volgde een lange rij clubs. In Schijndel werd zijn team kampioen. Na Schijndel volgde een periode bij betaald voetbalclub FC Den Bosch, in 1995 gevolgd door opnieuw Schijndel.

Voetbal

In 1997 werd Tuns trainer in het zaterdagvoetbal. "Ik werd trainer bij Aalst, een plaats achter Zaltbommel", vertelt Tuns. "Het voordeel was dat ik op zondag een vrije dag had. We werden kampioen in de hoofdklasse zaterdagamateurs. Van 2001 tot 2004 was ik trainer van Blauw Geel in Veghel. In 2004 werden we kampioen in de eerste klasse." Na die periode volgden trainerschappen bij Altena, Best Vooruit, Almkerk, Roda Boys en Sleeuwijk.

Met ingang van het nieuwe seizoen heeft Tuns geen vereniging om te trainen. "Wel ben ik nu teammanager van Top Oss. Ik fungeer als schakel tussen de technische staf en de spelers. Dat blijf ik voorlopig doen, omdat het een rol is die mij perfect past. Ik ben als het ware de olie die de machine smeert." 36 jaar was Tuns onafgebroken trainer. "Ik pak mijn tas nog altijd met plezier", verzekert Tuns. "Als je iets graag doet, lijd je er niet van. Ik heb door mijn werk in het onderwijs en als voetbaltrainer veel mensen leren kennen. Het was een hele leuke tijd waar ik veel vrienden aan over heb gehouden. Ik ga het onderwijs zeker missen."

Pieter Tuns hoopt vooral gezond te blijven, zodat hij aan de gang kan blijven. "Werken met kinderen is leuk. Humor is daarbij belangrijk. Ik stond vaak 's morgens als de leerlingen naar school kwamen bij de poort om ze te ontvangen. Dat wordt gewaardeerd. Een kleine moeite, die zichzelf terugbetaalde."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden