Logo groeiendbest.nl
Het echtpaar kreeg vorige week een bezoek van de burgemeester.
Het echtpaar kreeg vorige week een bezoek van de burgemeester.

Echtpaar Van Overbeek-Van de Sande 60 jaar getrouwd

Jarenlang woonden ze op de statige boerderij St. Odulphushoeve in De Vleut. Annie van de Sande en Thon van Overbeek bouwden in de loop van de jaren hun gemengd bedrijf om tot een gespecialiseerde boerderij waar koeien werden gehouden. Toen ze de boerderij overdroegen aan hun zoon verhuisde het echtpaar naar een fraaie woning 'in het dorp'. Vorige week vierden ze hun zestigjarig huwelijk. Burgemeester Hans Ubachs bracht het jubilerende echtpaar een bezoek. Een mooie bos bloemen en het beeldje dat bij het zestigjarig huwelijk hoort, werd overhandigd door de burgemeester.

"Wij zijn getrouwd op 24 november, mijn verjaardag", vertelt Annie (87). "Als je in die tijd wilde trouwen, moest dat voor de Advent. Annie en Thon (89) kregen zes kinderen, drie meisjes en drie jongens. Ze hebben 17 kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Beiden komen uit grote gezinnen. Bij Annie thuis hadden ze negen kinderen en ook bij Thon, die uit Oirschot komt, telde het gezin negen kinderen. Bij het feest ter gelegenheid van het 60-jarig huwelijk waren dan ook veel familieleden aanwezig.

Verliefd
Annie en Thon leerden elkaar kennen op de zilveren bruiloft van de ouders van Thon in Oirschot. Annie: "Ik was op slag verliefd toen ik Thon zag. In die tijd werd er drie dagen feest gevierd. Eerst met de familie, toen met de buurt en dan nog een keer met alle kennissen."

Heeroom
Thon vertelt over hoe ze op de St. Odulphushoeve terecht kwamen. "Mijn heeroom had een boerderij toegewezen gekregen. Het was een oude boerderij aan een zandweg. De heeroom wilde echter een nieuwe boerderij. De oude werd afgebroken. Een uitgetreden vriend van heeroom werkte in de bouw en hij tekende de nieuwe boerderij. Als oudste neef, toen zeven jaar, legde ik de eerste steen. Na zes en een half jaar verkering mochten wij als huurder op de St. Odulphushoeve gaan wonen. Later is de hoeve ons eigendom geworden. We hebben er 38 jaar gewoond. De laatste jaren hadden wij 65 koeien en ongeveer 25 hectare grond."

Maatschappelijke verdiensten
Thon had naast het runnen van de boerderij nog tijd om zich verdienstelijk te maken op maatschappelijk vlak. Zo was hij vanaf zijn zestiende jaar betrokken bij de jongerenafdeling van de KVP in Oirschot. Hij maakte deel uit van het schoolbestuur van de Bernardusschool, was betrokken bij de schoolbus die vanuit De Vleut kinderen naar de basisschol bracht en is nog altijd vrijwilliger in de Odulphusparochie. Hij is lid van twee koren, lid van erfgoedvereniging Dye van Best en zet zich in voor de ZLTO. Voor zijn vrijwilligerswerk werd Thon koninklijk onderscheiden. Annie zat ook niet stil. Naast de inzet voor het grote gezin, was ze lid van de ziekenbezoekgroep, de versiergroep van de Odulphusparochie, lid van de KBO, ze kaart elke maandag en deed veel verstelwerk. Wecken was één van haar vele activiteiten. En ze kookt elke dag vers.

Problemen
Over de problemen waar de landbouw nu mee wordt geconfronteerd, heeft Thon wel een mening. "Er moet meer gezamenlijk overleg zijn tussen praktiserende boeren in de vorm van werkgroepen", vindt hij. "De werkgroepen moeten proberen om tot een voorstel te komen dat ze de overheid kunnen aanbieden. De overheid richt zich op de korte termijn en daar heeft de landbouw niets aan. Gezinsbedrijven worden kapot gemaakt."

Meer berichten