Logo groeiendbest.nl
Foto: Marijke Vermeulen
Foto: Marijke Vermeulen

Carnavalsvereniging De Pleinplekkers hebben 'unne neie markies'

Onder overweldigende belangstelling werd afgelopen zaterdag in Ons Café de nieuwe markies en graaf gelanceerd van De Pleinplekkers.

De avond werd grotendeels aan elkaar gesproken door de ceremoniemeester Wally Gloudemans en om alles in een sprookjessfeer te houden, verkleed en geschminkt als de gelaarsde kat. Omstreeks 23.11 uur kwamen twee personen in goud beklede kostuums het café binnen en presenteerden zich als het Hoog van De Pleinplekkers. Echter, het waren de eerste markies en eerste graaf van De Pleinplekkers uit 2011. Verwarring alom, maar heraut Jacobus greep direct in en deelde de aanwezigen mede dat de rollen waren omgedraaid en de nieuwe markies Woutherius dun Urste was en zijn rechterhand graaf Bernardus. Onder het motto 'Oud gaat voor goud' zullen zij de carnaval gaan aanvoeren bij De Pleinplekkers. Zo ziet u dat je oude (gouden) schoenen niet zomaar weg moet gooien.

Het markizaat
De eerste markies (Bernardus) en graaf (Wout) werden onder grote belangstelling gelanceerd op 17 december 2011 in café Marktzicht op het Wilhelminaplein in ons Goei Klompengat. Doelbewust was er gekozen voor een markies en graaf en niet voor een prins en adjudant. De reden hiertoe was namelijk dat op het Wilhelminaplein jarenlang de weekmarkt gehouden werd. Uit de boeken valt te lezen dat een markies een veredelde 'marktmeester' was, maar wel in de adellijke kringen in aanzien gelijk stond met een hertog. Hij moest wel een rechterhand hebben, en daarom werd er gekozen voor een graaf omdat deze in de adellijke kringen onder een hertog stond. Tijdens zijn openingsspeech benadrukte de eerste markies Bernardus dat de naam 'Pleinplekkers' blijvend gevoed mag worden. Hiervoor waren alle 'oud Pleinplekkers' benaderd om hun goedkeuring hieraan te geven, omdat de naam 'Pleinplekkers' direct verbonden is aan het Wilhelminadorp. De eerste officiële handeling van de eerste markies was het omdopen, tijdens de carnaval, van het Wilhelminaplein in het 'Markiezenhof', gelegen in het Markizaat Wilhelminadorp.

Andere Residentie
Door omstandigheden zijn De Pleinplekkers verhuisd van voormalig café Marktzicht naar Ons Café, gelegen aan de Julianaweg in het Wilhelminadorp. Met open armen werden ze daar ontvangen door kasteleinsvrouw Jacqueline en kastelein Manus, omdat zij ook vonden dat De Pleinplekkers in het Wilhelminadorp thuis hoorden.

Meer berichten