Logo groeiendbest.nl
Vier generaties, vlnr: Priscillia Holzken, baby Djaya Mies, Marie Grünholz en Barbara Grünholz. Foto: Marijke Vermeulen
Vier generaties, vlnr: Priscillia Holzken, baby Djaya Mies, Marie Grünholz en Barbara Grünholz. Foto: Marijke Vermeulen (Foto: )

Drukbezochte thema-avond cultuur Sinti gemeenschap in Biobest

In Biobest theater werd vorige week dinsdagavond 'Oedoer Drom, we kwamen van ver', een film van Bob Entrop vertoond. Rondom de vertoning van de film stond de cultuur van de Sinti-gemeenschap centraal. De bioscoop was nagenoeg gevuld met belangstellenden. In de film, die veel indruk maakte, deden leden van de Sinti-gemeenschap uit Best mee, onder andere Lalla Weisz. De vijfkoppige band Tabor trakteerde het publiek op sfeervolle klanken van de Sinti-cultuur.

Het doel van de avond was iedereen, die de avond bezocht, kennis te laten maken met de cultuur van de Sinti. Het college van burgemeester en wethouders was ook naar Biobest gekomen. Lalla Weisz opende de filmavond door het publiek toe te spreken. "Wij spelen hier als het ware een thuiswedstrijd", sprak Lalla. "Zo'n vier jaar geleden zijn wij samen met Rob Snellen ons project 'Back to the Roots' gestart. Rob bezocht India en ontdekte dat er veel Sinti cultuurelementen terug te vinden waren. 'Weten jullie wel dat jullie roots in India liggen?' hield hij ons voor. Na lang praten en overleggen zijn we met een groep van vijftien personen naar India gegaan. Het was een cultuurshock voor enkele jongeren, die met ons meereisden. Je werd er stil van. Als je daar bent geweest, realiseer je je dat wij het hier heel erg goed hebben. Het is een wereld van verschil. Over onze reis is de film gemaakt, die u vanavond krijgt te zien. Later volgt nog een theaterproductie."

In de kleurrijke roadmovie Oedoer Drom reist een groepje enthousiaste en nieuwsgierige Sinti uit onder andere Best langs een aantal bijzondere plekken in de Indiase deelstaat Rajasthan, op zoek naar waar ze oorspronkelijk, honderden jaren geleden, vandaan komen. Ze ontdekken al snel dat hun taal, het Romanes, overeenkomt met het Hindi. En dat dat ook geldt voor de leefgewoontes, de kleding, de dans en het respect voor ouderen. Dit levert in de film heel bijzondere ontmoetingen en momenten van 'thuiskomen' op. Zo kopen Raklo en Kleine een kameel op de grootse kamelenmarkt van Azië, Betje maakt muziek met de Sinti in de woestijn en Lalla ziet op de historische brug in Udaipur veel gelijkenissen met haar familie. Zoni praat met een Indiase jongen in zijn eigen taal en Cillia danst op de kermis met twee buikdanseressen en krijgt les van een professionele dansleraar.

Pop-up herdenkingen
Lalla Weisz vertelde ook dat ze met de stichting 'Back to the Roots' pop-up herdenkingen houdt. "Met een bus met jongeren sluiten wij ons aan bij herdenkingen. In de bus wordt muziek gemaakt en kunnen de deelnemers een hapje en een drankje gebruiken. Mogen wij een volgende keer ons aansluiten bij de herdenkingen in Best?" vroeg Lalla het college. Er volgde een volmondig 'ja'.

Stichting
Rob Snellen is oprichter van stichting Back to the Roots. "Onze missie is jongeren en jongvolwassenen verbinding laten krijgen met hun land van herkomst en hun culturele achtergrond, zodat ze sterker staan in de Nederlandse maatschappij", legde Snellen uit. "We willen zelfbewustzijn creëren met betrekking tot landen van herkomst en culturele achtergronden en verschillen in de Nederlandse maatschappij. In dit geval willen we Sinti en Roma beter laten integreren. Tot nu toe ging het altijd over de oorlogservaringen van Sinti en Roma. Met de reizen, film en een educatief theaterstuk willen wij ook eens iets leuks doen. Laten zien waar Sinti en Roma vandaan komen. De kennis die we opdoen, willen wij delen met scholen en overheidsinstellingen om op deze manier wederzijds begrip te creëren. Wij zijn nu bezig om een verkorte versies van de film te maken, zodat die op scholen vertoond kan worden. In 2020 zijn wij van plan om een documentaire te maken over de muziek van de Sinti en Roma."
De stichting genereert geld door o.a. gebruik te maken van subsidies die worden verstrekt door het ministerie. "Het zijn compensatiegelden voor de oorlog. De subsidies komen te goede aan de integratie van Sinti en Roma. En mensen die de stichting wil steunen, kunnen geld doneren."
Kijk ook op https://www.stichtingback2theroots.com/

 

Meer berichten