Logo groeiendbest.nl
The Explosion Rockets anno 2019 met helemaal links Thom Sens.
The Explosion Rockets anno 2019 met helemaal links Thom Sens. (Foto: )

The Explosion Rockets al twintig jaar naar Prinsenhof

Zaterdag 21 december staat rock-'n-rollband The Explosion Rockets voor het twintigste jaar op rij op het podium van Prinsenhof. Fan van het eerste uur Henk de Groot en bandlid Thom Sens halen herinneringen op. Over hoe de band in Best kwam, zag en overwon. En natuurlijk over vetkuiven en vinyl, gitaren en petticoats.

Voordat The Explosion Rockets in het Prinsenhof kwamen, was er niet veel te doen in Best. "Althans niet op het gebied van rock-'n-rollmuziek en dans", zo stelt Bestenaar Henk de Groot. Het is dan ook deze De Groot die er in 1999 voor zorgt dat The Explosion Rockets voor de eerste keer de zaal van het Prinsenhof plat spelen. Sinds jaar en dag is hij fan van de rock-'n-rollband. "Ik had echt het idee dat Best wel wat meer goede optredens kon gebruiken", vertelt De Groot. "Muziek waarop mensen ook nog eens lekker konden dansen. En dus ben ik diverse plekken af gegaan om te kijken of er ergens een mogelijkheid was. Bij Prinsenhof kregen we de kans. Hoewel de letterlijke woorden van de beheerder destijds waren: 'Nou vooruit, probeer het maar een keer, maar het gaat hier echt niet werken.' De Groot zorgt voor een campagne om het optreden te 'pluggen', oftewel onder de aandacht van zoveel mogelijk Bestenaren te brengen. Nog niet zo gemakkelijk, het internet is in die tijd natuurlijk niet zo ontwikkeld als tegenwoordig. De Groot moet het dus vooral doen met posters, flyers, telefoontjes en mond-tot-mondreclame. Belangstellenden die kaartjes bestellen, kunnen De Groot aan de deur verwachten om de tickets persoonlijk te overhandigen. "Die ging ik dan even op het fietsje langs brengen", lacht De Groot. En dat lukt goed. De rest is geschiedenis. Het eerste optreden is, ondanks het scepticisme, een doorslaand succes. De zaal is stijf uitverkocht en er komen zo'n 300 enthousiaste en dansende rock-'n-roll liefhebbers. Sindsdien staat The Explosion Rockets traditiegetrouw aan het einde van elk jaar op de planken bij Prinsenhof.

Niet zomaar een bandje
Niet zo gek ook, want The Explosion Rockets, het is nu eenmaal niet zomaar een bandje. Sinds 1959, zij het in verschillende formaties, actief in binnen- en buitenland en één van de bekendste rock-'n-rollbands van Nederland, Begin jaren tachtig gaat de band uiteen, maar wordt heropgericht in 1985. Sindsdien speelt de band als The Explosion Rockets onafgebroken. Een greep uit de stapel successen: de band werd tot twee keer toe uitgeroepen tot beste rock-'n-rollband van Nederland door tijdschrift 'The Jubop'. Ze waren regelmatig live te gast in 'De Rock 'n Roll Methode', een radioprogramma van Felix Meurders, net als bij tv-programma 'De TROS Top 50'. Ook begeleidde The Explosion Rockets beroemde artiesten als Chris Montez, Peter Koelewijn, James Burton en The Sweet Inspirations en stond de band op de podia van verschillende festivals en muziektempels als 013, Dynamo en Ahoy. De band ontving in 2014 de Andy Tielman Award, een onderscheiding die toekomt aan veelbelovende acts op rock-'n-roll-gebied.

Rock-'n-rollmuziek, een combinatie van boogiewoogie, blues, swing en country, vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en komt op in de jaren '50. Voor de komst van rock-'n-roll luisteren tieners naar de muziek die hun ouders ook luisteren. Rock-'n-rollnummers gaan veel meer over zaken die de jeugd bezighoudt als school, liefde, seks en uitgaan. De muziek biedt de jeugd de mogelijkheid zich te verzetten tegen de heersende normen en waarden. Tot groot ongenoegen van ouders en gezaghebbers natuurlijk. Iconen als Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Fats Domino en Bill Haley zetten de muziek op de kaart. Uiteraard artiesten wiens liedjes bij een optreden van The Explosion Rockets vaak langskomen. Maar ook het repertoire van Cliff Richard and the Shadows is geliefd. Dat is niet voor niks, zowel Sens als De Groot zijn groot fan.

Swingende heupen
Mensen die terugverlangen naar deze nostalgische tijden van verzet, vetkuiven, vinyl en natuurlijk petticoats, knalrode lipstick, swingende heupen, felgekleurde Amerikaanse auto's en de jukebox, kunnen bij een optreden van The Explosion Rockets hun hart weer even ophalen. "Mensen vinden het, misschien wel meer dan ooit, heerlijk om oudere tijden te laten herleven. En ja, dan is het vooral muziek die veel herinneringen tot leven laat komen", stelt Sens. De Groot vult aan: "De liedjes en het dansen doet de bezoekers aan hun jeugd denken. En aan tijden die wat minder ingewikkeld waren."

Van wat ruigere rock-'n-roll en gitaarinstrumentals tot rustige ballads, de bandleden van The Explosion Rockets draaien er hun hand niet voor om. Ze spelen muziek uit een afgebakende periode, Van eind jaren '50 tot aan The Beatles en The Stones, zeg maar. Ruud Kuijpers, de zanger met een duidelijke muzikale en uiterlijke voorkeur voor Elvis, slaggitarist Thom Sens, drummer Frans van Esch, de 28-jarige sologitarist Joost Roest, bassist Hank van Empel, toetsenist Martien van Engelen, ze treden een paar keer per maand op. En ook al zijn een paar leden al ietwat op leeftijd, dat doet niets af aan het feit dat de energieke rock-'n-rollshow gewoon overeind blijft. "Geen gekke uitspattingen, maar wel heel veel rock-'n-roll," lacht Sens.

Kaarten á 8,00 euro zijn te bestellen bij Thom Sens, 06-45928586 of Henk de Groot, 0499-373869. Kaarten kosten aan de zaal, mits nog voorhanden, 10,00 euro. Het optreden start om 20.30 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur. Voor meer info:
www.explosionrockets.nl.

 

 

 

Meer berichten