Logo groeiendbest.nl
De prijs voor de finalisten was een backstage-rondleiding door het Tweede Kamergebouw, waarbij zij op plekken kwamen die 'gewone burgers' maar zelden te zien krijgen.
De prijs voor de finalisten was een backstage-rondleiding door het Tweede Kamergebouw, waarbij zij op plekken kwamen die 'gewone burgers' maar zelden te zien krijgen. (Foto: )

Finalisten scholierendebat Heerbeeck College op bezoek bij Tweede Kamer

Al voor de vierde keer werd in samenwerking met de sectie Maatschappijleer van het Heerbeeck College, verschillende lokale politici en de Rabobank een debattraining voor scholieren van het Heerbeeck College georganiseerd.

In de klas werd er geoefend met debatteren over (lokale) onderwerpen die dicht bij de leerlingen staan, waarbij politici hun kennis en ervaring delen. De debatoefeningen werd ook dit jaar afgesloten met een debatfinale waarin de beste politieke debaters van het Heerbeeck College het tegen elkaar opnamen in de mooie ambiance van 't Tejaterke. De drijvende kracht achter de debattraining is docent Maatschappijleer Niels van den Bogert die qua organisatie wederom ondersteund werd door Diana van Weert en Gaston Slagers.

Rondleiding
De prijs voor de finalisten was een backstage-rondleiding door het Tweede Kamergebouw, waarbij zij op plekken kwamen die 'gewone burgers' maar zelden te zien krijgen. Deze rondleiding werd ook dit jaar weer keurig verzorgd door het CDA. Een rondleiding onder deskundige begeleiding waarbij veel achtergrond werd gegeven over de geschiedenis van het gebouw. Zo is er sprake van twee gebouwen in een. Tijdens de rondleiding kwamen de scholieren in de wandelgangen nog diverse prominente politieke kopstukken tegen en werd onder andere de indrukwekkende bibliotheek bezocht en koffie gedrongen in de statige CDA-fractiekamer. Het hoogtepunt was dit jaar ongetwijfeld het 'rondetafelgesprek' met CDA-kamerlid Evert-Jan Slootweg. Na een korte voorstelronde ontspon zich een geanimeerd gesprek gebaseerd op spontane maar ook zeer relevante vragen over actuele zaken van de scholieren.

Traditie
Komend jaar viert de debattraining op het Heerbeeck College haar 5-jarig jubileum, waarmee het haar bestaansrecht meer dan bewezen heeft. Het is inmiddels uitgegroeid tot een mooie jaarlijkse traditie. Wie zullen dit schooljaar de finalisten worden?

Meer berichten