Logo groeiendbest.nl
Bart Vromans van Vromans haarden & kachels.
Bart Vromans van Vromans haarden & kachels. (Foto: Marijke Vermeulen)

Advertorial Vromans haarden & kachels

Er is veel te doen over milieu en duurzaamheid, stikstofvervuiling, PFAS en de gevolgen ervan. Deskundigen buitelen over elkaar heen en het ene onderzoek is nog niet afgerond of het andere wordt alweer gepubliceerd. Duidelijk is dat er veel onwetendheid heerst, ook over haarden en kachels. Praten met Bart Vromans van Vromans haarden & kachels aan de Industrieweg 5 op industrieterrein De Stad in Oirschot schept veel duidelijkheid. "Veel klanten zijn zich niet bewust hoe ze moeten stoken. Wij proberen ze zoveel mogelijk te ontzorgen."

De gezelligheid van een houtkachel, de warmte en het schitterende vlammenspel is voor veel mensen dé reden om een houtkachel aan te schaffen. Naast de sfeer zorgt een houtkachel voor een lagere energierekening. "Voorwaarde is wel dat de moderne houtkachel is geproduceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen waar naast uitstekende kwaliteit, milieu en duurzaamheid het uitgangspunt is", zegt Bart Vromans. "Als mensen kiezen voor een kachel die valt onder 'ECODESIGN richtlijnen' dan is men verzekerd van een haard, die voldoet aan de hoogste milieu- en kwaliteitseisen van Europa. Een moderne houtkachel is CO2 neutraal. Belangrijk is dat het juiste materiaal wordt gestookt en dat er op de juiste manier wordt gestookt."

Modellen
Er zijn verschillende modellen houtkachels: open haarden, vrijstaande houtkachels, houtkachels die ingebouwd kunnen worden en houtkachels die in een nieuwe of bestaande schouw gezet kunnen worden. "Om optimale verbranding te creëren adviseren wij te stoken met essenhout, eikenhout, berkenhout of beukenhout", legt Vromans uit. "Stook de kachel nooit met geverfd hout, geïmpregneerd hout, spaanplaat of andere bewerkte houtsoorten. Ook het vochtgehalte van het hout is belangrijk. Het vochtpercentage mag maximaal 18 % zijn. Te vochtig hout zorgt voor onvolledige verbranding waardoor er schadelijke stoffen vrijkomen."

Zwitserse methode
Vromans adviseert houtkachels te stoken volgens de Zwitserse methode. "In Zwitserland is onderzoek gedaan naar de beste en milieuvriendelijkste manier om de houtkachel aan te steken. Vul de bodem van de kachel met schoon en droog hout. Bouw de toren op met kleinere stukken hout. Maak de bovenkant af met aanmaakhout en zorg dat er voldoende ruimte is. Leg onder de laag aanmaakhout het aanmaakblokje. Gebruik voor het aansteken een lange aansteker of lange lucifers. Bij de meeste kachels wordt aangeraden de eerste paar minuten de deur een klein beetje open te laten staan voor extra zuurstoftoevoer."

Ontzorgen
Vijf jaar geleden startte Bart Vromans, die al 20 jaar werkzaam is deze branche, in Oirschot voor zichzelf. "In die jaren heb ik veel zien veranderen op het gebied van haarden en kachels", zegt hij. "De consument heeft vaak veel kennis en het assortiment is heel veel groter geworden. En de kwaliteit van houtkachels en gashaarden is in positieve zin sterk verbeterd. Ook regelgeving en milieuaspecten zijn aangescherpt. Om te voorkomen dat er allerlei vooroordelen ontstaan, proberen wij onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen. Dat betekent samen met de klant zoeken naar het invullen van hun wensen en daarop een afgewogen eerlijk advies geven. Wij denken met de klant mee. Na de installatie geven wij uitleg hoe te stoken en hoe de kachel of haard bijgehouden moet worden. Als het om nieuwbouwwoningen gaat waar een gaskachel of houtkachel geplaatst moet worden, hebben we overleg met de aannemer. In bestaande woningen werken wij met een eigen team van specialisten, mensen die al jarenlang in de sector werken en weten hoe ze zaken moeten aanpakken. Tegenwoordig worden als alternatief ook elektrische kachels geplaatst, die nagenoeg hetzelfde effect sorteren als hout- of gaskachels. Ook buitenhaarden zijn aangename sfeermakers."

Vromans haarden & kachels voert o.a. de merken Barbas, Bellfires, Dru, Spartherm, Morsø, Contura, Nordpeis en Stûv.
De showroom is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 12.30 tot 17.30 uur. Op zaterdag is de showroom open van 9 tot 16 uur. Op afspraak is een bezoek eveneens mogelijk.

Meer berichten