Logo groeiendbest.nl
Foto: Anne Oomis
Foto: Anne Oomis (Foto: )

The Horror Zone: 2073 the Apocalypse op terrein Bevrijdende Vleugels

en aan"

Vuur en vlammen, uitgebrande autowrakken, moordlustige motorbendes, rauwe, grauwe power plant medewerkers en schamele voertuigen gemaakt van oud metaal. Nee, het betreft hier niet het decor van de laatste Mad Max film of een toekomstvisie van een of andere doemdenkende sekte. Deze postapocalyptische wereld is vanaf 8 november gewoon te betreden in Best tijdens het evenement The Horror Zone: 2073 the Apocalypse.

We schrijven het jaar 2073, als door een grote wereldramp de aarde is ondergedompeld in ijskoude duisternis. De goederen zijn schaars, eten is er bijna niet, en overleven tussen de moordlustige groepen een bittere noodzaak voor het groepje normale mensen dat nog op de wereld woont. Die moeten een pad kiezen: worden ze jager of prooi, overlever of slachtoffer, steeds sterker of juist zwakker? Dat is in vogelvlucht het achterliggende verhaal of de rode draad van deze postapocalyptische editie van The Horror Zone. Iedereen die houdt van spookhuizen of 'haunted mazes', spannende attracties, Halloween, horror, of het gewoon heerlijk vindt om zich de schrik op het lijf te laten jagen, is bij dit evenement, dat voor de vijfde keer gehouden wordt op het terrein van de Bevrijdende Vleugels, aan het juiste adres.

Shadow seeker
De 8-koppige organisatie doet er alles aan om net als de vorige vier keer een geslaagd en professioneel horror belevingsevent neer te zetten. Met maar liefst drie haunted mazes, een horror illusieshow, en een compleet terrein dat op zeer korte termijn voor een post apocalyptische wereld moet doorgaan is er een paar dagen voor aanvang genoeg werk aan de winkel. De dag van de try outs is het met een mannetje of 130, van bouwploeg tot creatievelingen en acteurs, dan ook plankgas doorwerken. Het is de dag dat de acteurs hun definitieve plek toegewezen krijgen en zich naar hartenlust mogen inleven in en vooral ook uitleven op hun rol de komende drie weken. Ze zijn óf een Raven (de moordende motorbende) óf een nietsontziende power plant medewerker óf een spookachtige Shadow Seeker. Bestenaar Tim Beeren, creative director van het geheel, is verantwoordelijk voor de verhaallijn, de visuals, de decors en ook de rekwisieten. Afgehakte ledematen zijn er nodig, in grote aantallen, en daar leent een berg afgedankte paspoppen zich prima voor. Gruwelijke wapens, de meeste met scherpe, venijnige uitsteeksels, liggen ook al klaar voor de komende 'overlevingsstrijd'. "Allemaal nep en veilig natuurlijk", benadrukt Tim nog even voor de zekerheid.

Groter en professioneler
Aan alle details is verder gedacht. Van belichting tot geluid en van een zwik special effects tot kledingstukken, kostuums en grime. "Het is veel, heel veel geregel. We zijn er behoorlijk druk mee", lacht Tim. "En we doen het allemaal vrijwillig. Puur passie en plezier." Zo is het evenement ook tot stand gekomen vijf jaar geleden. Medeorganisator Koen van Dommelen uit Son nam het initiatief om na The Horror Zone in Hilversum een soortgelijk event in Best op te zetten. Tim en nog een aantal anderen, allemaal met een bak ervaring in deze speciale entertainmenttak, waren gelijk aan boord. De rest is geschiedenis. Elk jaar wordt het evenement groter, professioneler en bekender. "De lat ligt hoog, we willen het elke keer weer beter doen dan het jaar ervoor. Als we denken dat dat niet lukt, kappen we ermee." Winst wordt er nauwelijks gemaakt. "Dat is ook niet het doel."

Elk jaar kan het event rekenen op meer bezoekers. Waarom horrortaferelen mensen zo aanspreekt, dat weet Koen wel te vertellen. "De kick, de adrenaline, de rush, dat trekt mensen aan. Plus, ze weten dat het niet echt is. Dat je er levend uitkomt." Tim vergelijkt het met een ritje in de achtbaan. "Dat vinden mensen ook vaak eng, maar ze doen het wel."

Moordlustige motorbende
Intussen geeft Tim instructies aan een team van acteurs, de moordlustige motorbende de Ravens. Hij wijst de posities aan en neemt het script met ze door. een groep andere acteurs mag het haunted maze testen. 'Outsiders' wordt een aantal keer keihard door de donkere gangen geschreeuwd. Overal liggen 'scares' op de loer. Van geheime luikjes tot handige hoekjes, het is maar afwachten waar het volgende schrikeffect vandaan komt. En dat maakt het, zelfs al is het nog maar een try out zonder grime, aankleding, muziek en andere special effects, best een beetje eng en behoorlijk spannend. "Kun je nagaan hoe dat straks is, als alles helemaal tot in de puntjes af is", lacht Tim. Om te besluiten: "We zetten hier echt wat gaafs neer met een hele hechte groep mensen. Er wordt heel veel lol gemaakt en bijna iedereen die meewerkt aan het event, komt het jaar erop weer terug. Dat is toch prachtig!"

Informatie
Vanaf vrijdag 8 november tot en met 23 november is het einde van de wereld in zicht op het terrein van het Bevrijdende Vleugels in Best. Elke vrijdag- en zaterdagavond, van 19.00 tot 23:00 uur, breekt de complete chaos uit. De tickets bieden toegang tot de show en drie Haunted Mazes.

Natuurlijk is er tijd om tussendoor op adem te komen met een hapje en een drankje op het plein tijdens het avondvullende programma van The Horror Zone: 2073 - The Apocalypse. Website: www.horror-zone.nl. Socials: #horrorzonenl.

Meer berichten