Logo groeiendbest.nl
Foto:

44 jaar KV de Tuuters

KV de Tuuters viert carnaval 2020 met het 44-jarig bestaan. Het feestelijke prinsenbal wordt op vrijdag 8 november in buurthuis Kadans gehouden. De avond begint om 18.45 uur met optredens van diverse dansgardes. Rond 20.11 uur wordt de nieuwe jeugdprins gelanceerd. Later op de avond worden de jubileumprins en het hoog bekend gemaakt.

44 (4 x 11) jaar is een jubileum om trots op te zijn. Veel carnavalsverenigingen hebben moeite om het ledental op peil te houden en hier en daar zijn er al verenigingen ter ziele gegaan. Bij de Tuuters is daar geen sprake van. Met in totaal 75 leden doet de vereniging het goed. "De Tuuters is een carnavalsvereniging voor jong en oud", zegt voorzitter Danny Rooijmans. "Het is een mix van leeftijden. Dat is onze kracht en maakt ons sterk. Regelmatig komen er jonge leden bij. Het klikt, zeker als je de nieuwe leden een functie geeft en ze overal bij betrekt. We hebben ook veel trouwe leden die ons volgen."

Zeeuwen
Christ van Stiphout is vorst van de Tuuters en al 41 jaar lid. Hij was drie jaar prins. "De naam van onze vereniging is afgeleid van een woord dat door de Zeeuwen werd gebruikt bij het voetballen", vertelt hij. "De Zeeuwen uit onder andere Zeeuws-Vlaanderen kwamen geleden naar Best om er te werken bij de Bata. In het najaar van 1975 besloten Albert Wijnands en Harrie Pouwels samen met Jan Smetsers een nieuwe carnavalsvereniging op te richten binnen voetbalvereniging Wilhelmina Boys. De naam van de vereniging moest enige verwantschap tonen met Koning Voetbal. Zo kwam men op het ludieke idee om de voor die tijd nog veel gebruikte punter (een strak schot op doel) om te zetten in het dialect: unne Tuuter. Het werd de naam van de carnavalsvereniging: de Tuuters."

Hechte band
De vereniging kent een hechte band. Raadsheer André Heere, 38 jaar lid, vult aan: "Elke week komen wij op donderdagavond bij elkaar, zomer en winter. In de Stippestal, de bar achter het huis van Christ van Stiphout. Dit is ons clubhuis. Hier vergaderen wij, houden een competitie dart. Meestal zijn er zo'n 20 leden en dat zorgt ervoor dat we goed met elkaar omgaan. Als het alleen om carnaval draait zie je elkaar slechts een paar maanden." Niet iedereen ligt het prins carnaval zijn. Danny Rooijmans was één keer prins, maar hij kwam erachter dat hij niet graag in de schijnwerpers staat. "De mooiste tijd vond ik het begeleiden van de jeugdleden", zegt Danny. "Je krijgt een band met die jeugdleden. Nog altijd vliegen ze me om de nek als ze me zien." Christ geniet van de rol als prins of vorst. "Ik vind het leuk om prins te zijn. Je maakt carnaval ook van de andere kant mee." "Je wordt geleegd op een nette en leuke manier", weet André Heere uit ervaring. Hij was drie keer prins.

Tuuterstent
De laatste jaren vieren de Tuuters carnaval (komend jaar van 21 -25 februari) in een grote tent op het plein bij het gemeentehuis. Komend jaar is nog niet duidelijk waar de tent wordt opgesteld. Mogelijk wordt de tent in samenwerking met Triple Events geplaatst op het tunneldek van het spoor, maar er wordt ook gedacht aan het Evenemententerrein. Onder toeziend oog van diverse carnavalsverenigingen en de Federatie willen de Tuuters er ook dit jaar weer een gezellige avond van maken.

Programma 
Onder leiding van DJ Robert Staal vindt op 8 november een knallende lancering plaats. De dansgarde en showgarde laten hun nieuwe dans laten zien. Ze staan allemaal, ook het hoog, in nieuwe kleding op het podium. De leden van de Raad hebben bovendien nieuwe steken. Er is elf jaar voor gespaard om zich in het jubileumjaar in vol ornaat te presenteren. Sponsors en donateurs hebben dit mogelijk gemaakt. Zaterdag 9 november staat een feestdag op het programma. Wat die inhoudt wordt door de feestcommissie nog angstvallig geheim gehouden. Zondag 10 november is er een van 14 tot 18 uur een receptie. "Carnaval 2020 vieren we in het Klompengatse feestpaleis (residentie van de Tuuters) met een programma vol artiesten en verschillende dj's", aldus Christ van Stiphout. Meer info: kijk op www.detuuters.nl. KV de Tuuters is ook te volgen via Facebook, Twitter en Instagram.

Meer berichten