Logo groeiendbest.nl
Ton van Kemenade, met zijn gezin. Alle leden van het gezin hebben een plaats binnen de praktijk. Foto: Marijke Vermeulen
Ton van Kemenade, met zijn gezin. Alle leden van het gezin hebben een plaats binnen de praktijk. Foto: Marijke Vermeulen

Ton van Kemenade 40 jaar tandarts in Best

Aan stoppen denkt hij op 66-jarige leeftijd nog niet. Ton van Kemenade is al 40 jaar tandarts in Best. Eerst hield hij praktijk op een slaapkamer aan de Trompstraat. Daarna verhuisde de praktijk naar de Hinkelbrits. In oktober 2006 werd het voormalig postkantoor aan de Nieuwstraat betrokken. Dat het beroep van tandarts hem nog altijd boeit, wordt benadrukt door de ruim 200 tandartsbeelden die staan opgesteld in de vitrines in de praktijk aan de Nieuwstraat.

De beeldjes zijn op een of andere manier gerelateerd aan het beroep tandarts. Ze zijn van porselein, kunststof en lood. Groot en klein, sommige protserig en ander fraai gestileerd. "Als we op vakantie gingen, keken we altijd op de plek van bestemming of we ergens beelden konden kopen", vertelt Van Kemenade. "Inmiddels wordt de collectie niet meer uitgebreid." 

Groei
De huidige praktijk aan de Nieuwstraat is een mooi voorbeeld van hoe veel tandartsenpraktijken op de dag van vandaag werken. Begonnen als éénpitter op een slaapkamer groeide de tandartsenpraktijk in de loop der jaren uit tot een praktijk met meerdere behandelkamers. Van Kemenade: "Van 24 oktober 1979 tot mei 1981 werkte ik vanuit de Trompstraat. In de Hinkelbrits had ik de beschikking over twee behandelkamers. In oktober 2006 waren we op zoek naar uitbreiding en toen kwam dit pand op ons pad. Inmiddels zijn we dertien jaar verder en hebben we de beschikking over zes behandelkamers. Er werken hier zes tandartsen, een mondhygiëniste en verschillende assistentes. Ik heb ben nog niet van plan om te stoppen en heb nog steeds veel plezier in mijn werk. Vorig jaar december had ik mijn schouder uit de kom en ben drie maanden uit de running geweest. Dat beviel me helemaal niet. Wel werk ik nu halve dagen."

Relaxter
Op de vraag of in de afgelopen 40 jaar veel is veranderd, zegt Van Kemenade: "In de basis is er veel hetzelfde gebleven. De vulmaterialen zijn veranderd en er zijn geleidelijk aan zaken aangepast, zoals een wortelkanaalbehandeling. Verzekeringstechnisch is er wel veel veranderd. Het onderscheid ziekenfondspatiënten- particulieren bestaat niet meer en de bemoeienis van de overheid is toegenomen. Vroeger werkte je veel relaxter. Er zijn veel meer regels bijgekomen en de administratie is complexer. Vanaf 1986 werken we met computers." Dat de aanpak van Van Kemenade wordt gewaardeerd, kan worden geconcludeerd uit het feit dat hij nog altijd patiënten van het eerste uur helpt. "Je bouwt in al die jaren een vertrouwensbasis met je patiënten op. Dat is mooi. Mensen zijn wel mondiger geworden, maar het grote voordeel van Brabanders is dat ze gemoedelijker zijn. Je moet je bovendien laagdrempelig opstellen. En waar ook ter wereld we van een vakantie genieten, je komt altijd patiënten tegen."

Team
Bijzonder is dat alle leden van het gezin Van Kemenade een plaats hebben in de praktijk. Zoon Mark verzorgt de communicatie en doet het gebouwenbeheer. Echtgenote Marjon werkt op het kantoor, dochter Linda heeft HRM in haar portefeuille en verzorgt de boekhouding. Dochter Mirjam is fysiotherapeut en stelt het kwaliteitshandboek samen. "Pa hoeft alleen patiënten te behandelen en zich niet druk hoeven maken om andere zaken", vindt Mark.

Meer berichten