Logo groeiendbest.nl
Het Taalhuis werd op feestelijke wijze geopend.
Het Taalhuis werd op feestelijke wijze geopend. (Foto: )

Taalhuis Best ondersteunt kwetsbare doelgroepen

Taalhuis Best ondersteunt kwetsbare doelgroepen en is een herkenbare plek in CultuurSpoor waar iedereen terecht kan voor hulp en ondersteuning op het gebied van lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Het Taalhuis bevat onder andere lees-en oefenmaterialen. Met behulp van een taalmaatje kunnen onder andere laaggeletterden hiermee actief aan de slag gaan. Daarnaast organiseert het Taalhuis activiteiten en cursussen en verwijzen ze, indien gewenst en waar nodig, door naar een taalschool.

Binnen het Taalhuis werken verschillende lokale organisaties samen. Zij leveren elk vanuit hun eigen expertise een bijdrage bij de ondersteuning van laaggeletterden. Het gaat om de volgende lokale organisaties: CultuurSpoor Best, gemeente Best, SeniorWeb Best, Ster College, Stichting Lezen & Schrijven, Stichting SamenspraakBest en Welzijn Best. Sofie van den Krommenacker van van den Krommenacker Theaterproducties was vorige week vrijdag uitgenodigd om de opening van het Taalhuis Best gestalte te geven. In de voorstelling WAS schetste Sofie in de vorm van een theatrale vertelling een leven van een vrouw, zoals er zoveel zijn. Met haar eigen beslommeringen en overwegingen. En een verleden, dat ze achter zich moet laten om vooruit te kunnen. Met steun van gitarist Robert den Hartigh ontwikkelde zich een liefdevolle vertelling over laaggeletterdheid, twijfels en angst. Over wat laaggeletterdheid met mensen kan doen en wat de mogelijkheden zijn als je je daaraan ontworstelt.

Aansprekend
Ans van Kuik, coördinator van het Taalhuis Best, ging daarna met ambassadeur en ervaringsdeskundige Ina in gesprek. Als achtjarige moest zijn thuis het gezin mee helpen draaiende te houden toen haar moeder ziek werd. "Ik raakte op taalgebied heel echter achter", vertelde Ina. "Ik begreep zaken niet en dat werd alleen maar erger. Ik huilde dat ik niet naar school mocht."
Ook tijdens de latere fases in haar leven stapelden de probleem zich op. "Op een gegeven moment hoorde ik op de radio over een cursus voor herintredende vrouwen. Ik heb met aangemeld en aan cursussen deelgenomen. Uiteindelijk kwam terecht bij Thuiszorg Eindhoven. Ook bij de thuiszorg werkte ik aan mijn taalvaardigheden. De grootste winst, die ik heb geboekt is mijn toegenomen zelfvertrouwen en zelfstandigheid."

Website
Wethouder Wilma van der Rijt gaf het officiële startsein van het Taalhuis Best door de website te lanceren. "Een motie van de gemeenteraad leidde ertoe dat het Taalhuis Best er nu is. Met minimale budgetten en veel creativiteit is het Taalhuis Best van de grond gekomen. Het welbehagen en welbevinden van de Bestenaren is het uitgangspunt. Iedereen kan gratis gebruik maken van het Taalhuis Best." Voor meer informatie: www.taalhuisbest.nl. 

Meer berichten