Logo groeiendbest.nl
Staand: Harrie van Vroenhoven. Zittend links: Arjen Schat, rechts Hans van Empel.
Staand: Harrie van Vroenhoven. Zittend links: Arjen Schat, rechts Hans van Empel. (Foto: )

Film: Een voetreis door 1000 jaar geschiedenis van Best

Vijftien maanden hebben ze er aan gewerkt: een film over de geschiedenis van Best. 'Een voetreis door 1000 jaar geschiedenis' luidt de titel van de film, die ongeveer 50 minuten duurt en in Biobest gratis wordt vertoond op 12 november. Arjen Schat en Hans van Empel, van het Omroep Best TV-team, werden gegrepen door alles wat er over Best in de loop der jaren in boekvorm is vastgelegd. Vooral het met wetenschappelijke nauwkeurigheid geschreven boek 'Te Best Wart' van Jean Coenen vormde de basis van de voetreis door het verleden. Arjen Schat tekende voor het onderzoek en het script, Hans van Empel filmde, deed de montage en het geluid.

"We maakten al filmpjes van tien minuten over Best", vertelt Arjen Schat, verantwoordelijk voor het onderzoek en het opstellen van het script. "Nu Best 200 jaar bestaat vonden wij dat we het breder moesten trekken. Het idee werd geboren om een documentaire te maken over het ontstaan van de geschiedenis van de gemeente Best. Hoe kwam het, dat de gemeente Best los werd gekoppeld van Oirschot, terwijl de gemeentelijke en provinciale overheid er tegen waren. Wij hebben de boeken die over de geschiedenis van Best gaan, bestudeerd. Anders vergeet je misschien iets. Zo ontstond de rode draad waaraan het script werd opgehangen."
Een voetreis door 1000 jaar geschiedenis: Een film vanaf de vroege middeleeuwen in het Frankische rijk van Karel de Grote naar het pre-industriële tijdperk in 1819 met de eerste Koning van Oranje: Willem de Eerste. Ook wordt er aandacht besteed aan de Heilige Odulphus, de apostel der Friezen, die vanaf Utrecht, over zee, naar Stavoren ging en daar vele sporen achter liet.

Friesland
De film laat veel sfeervolle en schitterende plekken zien, prachtig opgenomen en voorzien van uitleg en commentaar door Arjen Schat. Verrassend zijn de beelden, die zijn geschoten in Friesland. Odulphus blijkt tot op de dag van vandaag ook die provincie zijn stempel op het leven te hebben gedrukt. De filmers trokken naar de plekken waar Odulphus zijn missiewerk verrichtte. En dat leidde tot verrassende beelden, die menig Bestenaar waarschijnlijk nog nooit heeft gezien. Zoals een Odulphusprocessie per boot.

Lokale historici
Diverse leden van de Erfgoedvereniging Dye van Best hebben de makers van de film voorzien van veel informatie en foto's. Lokale historici zoals Kees van den Biggelaar, Loek van den Hurk, Paul Maas, Anton Neggers en Toon Smetsers vertellen over de meest markante punten in de geschiedenis van dit deel van de Kempen.
"We hebben heel veel materiaal, genoeg om nog een tweede film over Best te maken over de periode na 1819", zegt Hans van Empel. "We hebben veel moeten knippen, want de film, die de periode 775 tot 1819 beschrijft, mocht niet te lang duren. Tot op het laatst hebben zaken moeten aanpassen. Zo verscheen bijvoorbeeld het boek de Toponomie van Best van Paul Maas en Daniel Vangheluwe eind vorig jaar. Maar daarin stonden wel belangrijke zaken, die voor ons van belang waren."
De film wordt uitgegeven onder de vlag van Omroep Best. Subsidie hebben de makers nooit ontvangen. "Wij hebben de reizende tentoonstellingen in het kader van Best 200 jaar opgezet", vertelt Harrie van Vroenhoven, voorzitter van erfgoedvereniging Dye van Best. "Het geld dat we daarvoor hebben gekregen, hadden wij niet helemaal nodig. Ik heb me er sterk voor gemaakt om de samenstellers van de film tegemoet te komen met het geld dat er bij ons overbleef. Ik heb Bert van Drunen nog geraadpleegd of de stichting hier goedkeuring aan kon geven en dan lukte gelukkig. Daarom kan de film gratis worden aangeboden." Alhoewel het maken van de film veel tijd en moeite heeft gekost, kijken Arjen Schat en Hans van Empel moet een goed gevoel terug. "Het was geen monnikenwerk", zegt Arjen Schat. "We hebben het met heel veel plezier gedaan. Als je dicht bij het einddoel komt, wordt het toch spannend. En wij vonden dat het eerste deel dit jubileumjaar klaar moest zijn."

Gratis
Op dinsdag 12 november wordt om 14.00 en 19.00 uur in Biobest Theater de documentaire getoond. Deze voorstellingen zijn inmiddels volgeboekte. Omdat de belangstelling groot is, is er een extra voorstelling ingelast om 16.15 uur. De gratis kaartjes zijn te bestellen via de website van BioBest Theater of aan de kassa van BioBest verkrijgbaar. Na afloop, is er onder het genot van een kop koffie/thee, gelegenheid om nog over de inhoud na te praten.
Het presenteren van deze film is mede mogelijk gemaakt door Omroep Best, Erfgoedvereniging Dye van Best en is onderdeel van de viering van 200 jaar Best. Op de homepage van Omroep Best is een trailer van de film te bekijken.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met:

Arjen Schat, telefoon: 06-19993866. Mailadres: arjschat@xs4all.nl of

Harrie van Vroenhoven, telefoon: 0499-398705. Mailadres: hvanvroenhoven@hetnet.nl

Meer berichten