Logo groeiendbest.nl
Foto: Kirsten Oliver
Foto: Kirsten Oliver

Bestenaren namen deel aan adventure race Expedition Africa 2019

Sporters zoeken graag de grenzen van hun kunnen op. Prestaties verbeteren, onderlinge competitie, de krachten met elkaar meten. De een gaat daar verder in dan de ander. Vijf Bestenaren namen van 29 augustus tot 8 september deel aan de adventure race Expedition Africa 2019. De race werd gehouden op het exotische eiland Rodriques, gelegen naast Mauritius onder Zuid-Afrika. Ruim acht maanden trok de groep uit om zich voor te breiden op de expeditie. In totaal hadden de mannen 121 uur nodig om de race te volbrengen. Ze sliepen tijdens de tocht slechts 6 uren. Het werd een uitputtingsslag, die ze met veel voldoening volbrachten.

In 2018 ontstond het idee om aan Expedition Africa 2019 deel te nemen. Stijn Rijnbeek: "We doen allemaal aan sport. De een fietst, de ander tennist of hockeyt. Individueel of in teamverband. We waren een beetje klaar met het gewone sporten. Wij zochten nieuwe uitdagingen. In verschillende samenstellingen wilden wij onze doelen verleggen en grenzen doorbreken. De lat werd steeds hoger gelegd. Zo deden wij mee aan Alpe du Zes en marathons. In 2014 hoorden we van XPD Australia. Met een groep besloten wij daar aan mee te doen. Die race vond plaats in 2015."

Twee teams
De race in Australië was 700 km lang. "Het was onze eerste kennismaking met deze sport", vult Paul van der Veer aan. "Wij deden in het veld lekker mee. Deelnemen was voor ons belangrijker dan winnen. Na de race ontdekten wij dat dit naar meer smaakte. In december 2018 besloten wij ons in te schrijven voor de race op Rodrigues. Negen liefhebbers meldden zich aan. Een team bestaat uit vier leden, er konden twee teams worden ingeschreven. De negende deelnemer was reserve. Wij waren de enige teams uit Nederland, die inschreven. In totaal deden zestig teams verdeeld over 25 nationaliteiten mee."
De vijf Bestenaren Niek van Giersbergen, Stijn en Rens Rijnbeek, Martijn van Iersel en Paul van der Veer en verder Daniël van de Venne, Wouter Ruitenburg en Jeroen Meijer vormden de twee teams. Jeroen van Wezel was reserve. Hij ging wel mee naar Rodrigues, maar ondersteunde daar de organisatie als vrijwilliger.

Disciplines
Expedition Africa is een multidisciplinaire endurance sport. Op Rodrigues (30.000 bewoners, 18 bij 18 km groot en bezaaid met grote spinnen, temperatuur tussen de 20 en 25 graden) deden de deelnemers aan mountainbiken, trekking, kajakken, speleologie, snorkelen, abseilen, zwemmen en zeilen. Een van de allerbelangrijkste onderdelen van het meerdaagse sportevenement is oriënteren. Het parcours was niet gemarkeerd en de teams moesten zelf hun weg zien te vinden naar de verschillende checkpoints, die op de meest vreemde plaatsen waren geplaatst. Alle checkpoints (meer dan 100) moesten aangedaan worden. De totale afstand van de race bedroeg verdeeld over 29 etappes 320 kilometer. 61 kilometer peddelen, 145 kilopmeter mountainbiken en 114 kilometer trekking. De teams moesten onder alle weersomstandigheden hun weg zien te vinden in ruwe afgelegen omgevingen. Ook 's nachts moesten etappes worden afgelegd. De teams beslisten zelf wanneer en waar ze wilden rusten. Elk team had de beschikking over een glasfiber boot van 6,5 meter lang en 1,4 meter breed. De boot diende als transportmiddel voor alle spullen, die de teams mee moesten zeulen. Van fietsen tot voeding en water.

Trainen
Vanaf december werd er door de teams gewerkt aan een optimale conditie en werd er getraind op de verschillende sportonderdelen. Degenen, die mee wilden doen, moesten beseffen dat ze acht maanden lang veel tijd en energie moesten steken in de voorbereidingen. De opbouw van de conditie en het samenstellen van trainingsschema's hebben wij zelf uitgezocht. De kunst is om de race zo goed mogelijk na te bootsen. En je moet onderling afspraken maken wie wat doet tijdens de race. Ieder heeft een eigen taak", legt Martijn van Iersel uit. "Het kost bijna een jaar om je goed voor te bereiden. Niet alleen trainen en werken aan de conditie, maar je moet je op de hoogte stellen van de regels en er moeten spullen worden getest. Een aantal spullen hebben wij vooruit gestuurd, want je kunt niet alles zelf meenemen. Helemaal goed ging dat overigens niet. Zo stuurden wij onze fietsen op. Twee weken voordat het evenement zou beginnen, bleken de fietsen nog bij de douane op Mauritius te staan. Ze werden teruggestuurd naar Amsterdam. Uiteindelijk kwamen ze net op tijd via Leipzig terug naar Mauritius en Rodrigues. Dat gaf wel de nodige stress."
Niek van Giersbergen vertelt dat hij moest wennen aan het eten, dat meegenomen moest worden. "Ik kwam er tijdens trainingsstages achter dat ik het eten dat de andere leden van de groep tot zich namen niet kon binnenhouden. Dat betekende een zoektocht naar wat voor mij geschikt was. Ook hadden we peddels opgestuurd naar Rodrigues. Toen wij daar aan kwamen bleken de peddels zoek. Toen hebben wij van de lokale bevolking houten peddels in verschillende lengtes moeten lenen. Later kregen wij via de organisatie onze eigen peddels. De logistiek over zo'n afstand is niet gemakkelijk."

Sponsors
Het deelnemen aan de race vergt een flinke investering. Inschrijfgeld en kosten voor materialen verblijf, enz. De Nederlandse teams wisten een groot aantal vooral lokale bedrijven als sponsors aan zich te binden waardoor de deelname mogelijk werd. Ook daarvoor moest nogal wat tijd worden ingeruimd. "Voor wat hoort wat", zegt Paul van der Veer. "Wij geven presentaties en zijn present bij bedrijfsactiviteiten."

Unieke momenten
De deelnemers maken bijzondere momenten mee. "Deelnemen is een gaaf avontuur", zegt Stijn Rijnbeek. "Je beleeft unieke momenten. Dat je in je boot op een zandbank zit en met alleen water om je heen bij avond aan de hemel sterren ziet glinsteren. Dat is adembenemend. Zwaar is het ook, want als je op een zandbank belandt, moet je de boot gaan duwen staande in het water. Wij hebben een mooie tijd neergezet en zijn geklasseerd bij de beste 20 teams."
Terugkijkend op het evenement constateert Paul van der Veer dat je meer kunt dan je zelf denkt. "Als je wil, kun je heel veel bereiken, zeker met een team. Je leert jezelf goed kennen en je leert iedereen kennen op zijn zwakste momenten. Elke deelnemer zit er een keer doorheen als je zoiets heftigs meemaakt."

"Je groeit in je eigen team", vindt Martijn van Iersel, "Het is een hele beleving, die ook spanningen oproept. De eerste dagen liep het niet altijd even goed, maar nadat wij dat hadden uitgepraat ging het beter. Plezier beleven is net zo belangrijk." De mannen kijken alweer naar de toekomst. "Als wij een volgende keer weer meedoen, moeten wij meer lopen, nog minder rusten en beter navigeren. De achterban moet er natuurlijk achter staan. De voorbereiding is een aanslag op het gezinsleven, het evenement een aanslag op het lichaam."

 

Meer berichten