Logo groeiendbest.nl
Van 10 tot en met 24 oktober wordt voor de tiende keer Muzikale Oktober Best (MOB) gehouden. Op donderdag 10 oktober verzorgen leerlingen van het Rimsky Korsakov Lyceum onder andere het openingsconcert in Biobest.
Van 10 tot en met 24 oktober wordt voor de tiende keer Muzikale Oktober Best (MOB) gehouden. Op donderdag 10 oktober verzorgen leerlingen van het Rimsky Korsakov Lyceum onder andere het openingsconcert in Biobest. (Foto: )

Belangrijke rol leerlingen conservatorium bij MOB

Van 10 tot en met 24 oktober wordt voor de tiende keer Muzikale Oktober Best (MOB) gehouden. Op donderdag 10 oktober verzorgen leerlingen van het Rimsky Korsakov Lyceum, een speciale school van het Conservatorium van St. Petrusburg onder andere het openingsconcert in Biobest. Aansluitend volgt de vertoning van de film Anna Karenina. De leerlingen treden ook op tijdens Sint Odulphus Najaarsconcert op 13 oktober.

Sinds 2009 spelen op Muzikale Oktober Best jonge muzikanten van de muziekschool uit Sint-Petersburg tijdens een of meer van de vele concerten. Programmadirecteur Olga van der Pennen: "Zij spelen de sterren van de hemel en dat is niet onopgemerkt gebleven. Dat goede spel heeft niet alleen te maken met het feit dat het muzikale talenten zijn, maar ook met de excellente muzikale scholing die zij krijgen. De speciale middelbare muziekschool van het conservatorium uit Sint-Petersburg is al vanaf de oprichting in 1936 een instituut dat door de jaren heen zijn naam hoog heeft weten te houden. De school is bekend en geliefd bij muzikanten en docenten. De school heeft grote namen voortgebracht: Grigori Sokolov, Mariss Jansons, Vladimir Sinajski en Sergej Stadler om er een paar te noemen."

Opleiding
Ook Van der Pennen heeft haar muzikale opleiding aan deze school gehad om vervolgens het Rimsky-Korsakov Conservatorium met succes te doorlopen. Daarmee is de cirkel rond. Van der Pennen heeft na haar vertrek uit Sint-Petersburg haar contacten warm gehouden en een groot netwerk opgebouwd. "Daarom kunnen wij zoveel jong talent tijdens ons festival op het podium brengen. Vele jonge musici gaan na de muziekschool, naar het fameuze conservatorium in de stad om vervolgens daar verder te studeren. De eisen die de muziekschool én het conservatorium stellen zijn erg hoog. De concurrentie is groot. Deelname aan concoursen wordt niet aangemoedigd, zeker als het om commerciële concoursen gaat. Dat komt later wel."
Er zijn voldoende mogelijkheden voor de leerlingen om zich te laten horen. "Er bestaat een fonds dat in samenwerking met de schoolmasterclasses en concerten organiseert die helemaal gratis zijn en waar zij slechts de selectieprocedure voor moeten doorlopen. Het resultaat is ernaar, getuige het aantal jonge musici dat doorbreekt op de internationale concertpodia."
De leerlingen worden ook maatschappelijk uitstekend begeleid. "De school wordt geleid door Anna Dzevanovskaja. Haar moeder Natalja Fjodorovna Oesjakova, haar vader en haar grootouders waren ook als leraar aan de school verbonden. Natalja is er al vanaf ons eerste festival in 2009 bij als de jongelui naar Nederland komen. Zij reist met hen mee, coacht hen en lost problemen op."
De leerlingen brengen het merendeel van hun tijd op school door. Ook na het afstuderen blijven ze contact met elkaar houden. "Ook als ze de kans hebben gekregen om de wijde wereld in te trekken Het is net een grote familie. Al spelen tradities een grote rol in de muzikale scholingen kun je zeggen dat 90 procent van de beproefde werkwijze door de jaren heen is behouden. De school sluit zich echter niet af voor nieuwe ontwikkelingen. Omdat niet iedereen werk kan vinden in de klassieke muziek komen ook andere muziekrichtingen in de opleiding aan bod, maar dan is de klassieke basis al gelegd. Het is belangrijk dat deze leerlingen op een of ander manier aansluiting vinden bij de Europese cultuur, want dat geeft een aantal van hen de kans om internationaal door te breken."

Kaarten
Kaarten voor het openingsconcert kunnen worden besteld bij Biobest. De kosten bedragen € 12,50, aanvang 19.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.stichtingmob.nl.

Meer berichten