Logo groeiendbest.nl
Wethouder Rik Dijkhoff werpt vanaf de fiets een blikje in de vanger.
Wethouder Rik Dijkhoff werpt vanaf de fiets een blikje in de vanger.

Gemeente Best en Heerbeeck College slaan handen ineen tegen zwerfafval

Op de routes van en naar het Heerbeeck College zijn zeven grote opvallende blikvangers (afvalbakken) geplaatst. Het gaat om de routes van het Heerbeeck College naar de supermarkt in de wijk Heivelden richting Oirschot. En de route vanuit de supermarkten in het centrum richting St. Oedenrode. De blikvangers zijn vorige week officieel in gebruik genomen door wethouder Rik Dijkhoff en leerlingen van het Heerbeeck College. Met de plaatsing van blikvangers willen gemeente en school het op deze routes veel voorkomende zwerfafval in de bermen en langs de straat voorkomen. 

Het zwerfafval is een bekend probleem bij de gemeente, aangegeven door betrokken buurtbewoners, ZAP-vrijwilligers (ZwerfAfvalPakkers) en medewerkers binnen de gemeente. Deze routes staan zelfs bekend als 'snoeproutes'. Ondanks de prullenbakken bij de supermarkten en op het schoolplein zwerven er nog steeds verpakkingen van frisdrank, chips, broodjes en snoep op de zogenoemde snoeproutes. Dit zijn routes tussen de school, de supermarkten en naar huis.

De school doet haar uiterste best om de leerlingen bewust te maken over het zwerfafvalprobleem. Er wordt nauw samengewerkt met de gemeente en om tot inzicht en oplossingen te komen, is een adviesbureau ingezet. Begin dit jaar is met het Heerbeeck College een projectweek georganiseerd met als hoofdthema zwerfafval. De leerlingen hebben zich gebogen over diverse zwerfafvalvraagstukken binnen de gemeente en hebben probleemsituaties onderzocht. Daaruit zijn leuke en goede oplossingen gekomen. Het aanpakken van snoeproutes is er eentje van.

Gedragsverandering
Uiteindelijk gaat het erom dat leerlingen en inwoners hun afval niet meer achteloos weggooien. Maar dat gedrag is lastig te veranderen. Samen met betrokkenen is onderzocht of voldoende voorzieningen en of deze op de goede plaats staan. Naar aanleiding daarvan zijn de nieuwe blikvangers op de routes geplaatst. De gemeente Best zet zich in om zwerfafval tegen te gaan. Naast het aanpakken van deze snoeproutes zet de gemeente ook in op educatieve en participatieprojecten. Er worden gastlessen op basisscholen gegeven, projectweken georganiseerd voor scholen, hotspotlocaties aangepakt, ZAP-vrijwilligers gefaciliteerd en opschoonacties zoals de Landelijke Opschoondag gehouden.

Meer berichten