Logo groeiendbest.nl
De apotheek aan de Hoofdstraat wordt verplaatst naar het pand aan Zonnewende 131
De apotheek aan de Hoofdstraat wordt verplaatst naar het pand aan Zonnewende 131

Samenvoeging apotheken in Best

Best telt momenteel drie apotheken. Tot voor kort opereerden deze apotheken op eigen houtje. Inmiddels zijn de drie apotheken samengevoegd tot Apotheken Best. Eigenaar is Marc Plasmans. Hij nam juni vorig jaar de apotheek aan de Hoofdstraat over. Ook apotheek De Schakel en apotheek Heivelden zijn door hem overgenomen. Aan de Veldweg komt nog een vierde apotheek, ook daarvan is Plasmans de eigenaar als die gereed is.

Marc Plasmans heeft jarenlang ervaring in de apothekerswereld. Hij werkte onder andere in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Op een gegeven moment wilde hij terug naar het zuiden. "Ik kom uit Son en Breugel, waar mijn vader huisarts was. Ik kwam in Veghel terecht en werd eigenaar van vier apotheken. Vorig jaar wilde ik terug naar één apotheek en nam de apotheek in de Hoofdstraat over."

Samenvoegen
Toch zit het ondernemen Plasmans in het bloed. Opnieuw runt hij straks vier apotheken. "Ik weet uit ervaring hoe het werkt, ik heb het al een keer gedaan. Door de apotheken samen te voegen komen kennis en kunde op één plek samen en neemt de kwaliteit toe", is het idee van Plasmans. "De secundaire processen en de planning lopen beter, net als de bezorging en administratie. Wij leveren ook aan St. Joris in Oirschot. In het Wilhelminadorp hebben we in Kadans een uitdeelpunt. Apotheek De Schakel is het centrale punt van waaruit veel zaken worden geregeld. Door integratie van werkzaamheden ontstaat er meer efficiëntie en is er sprake van constante kwaliteit." Naar buiten werken de apotheken Best straks met één logo, medewerkers zijn hetzelfde gekleed en ook het briefpapier wordt gelijk.

Groeikern
Plasmans ziet Best als een groeikern. "Best telt nu 30.000 inwoners met de invulling van de uitbreidingsplannen Dijkstraten, Aarleche Erven en Steegsche Velden neemt het inwonertal de komende jaren alleen maar toe. Een apotheek heeft gemiddeld 7.600 cliënten, dus vier apotheken waarvan één in Best-West nog gerealiseerd moet worden, is een goede zaak. Bovendien vergrijst de bevolking, dus een vierde apotheek is geen luxe. We willen wel dat iedere apotheek de eigen identiteit behoudt. Mensen kiezen in veel gevallen bewust voor een bepaalde apotheek. Herkenbaarheid is dus belangrijk. Apotheken moeten bij de mensen in de wijk zijn in combinatie met de artsen waarmee wordt samengewerkt. Elke apotheek in Best heeft een eigen apotheker."

Logistiek
Tachtig procent van het werk in een apotheek is logistiek. "Medicijnen die op recept te verkrijgen zijn moeten worden opgehaald, maar dat is soms lastig. Per jaar zijn er honderden medicijnen om verschillende redenen niet of tijdelijk niet te verkrijgen. Het is een heel gepuzzel om een bestelling rond te krijgen. Ook is er sprake van maatwerk. Mensen zijn vaak getrouwd met een bepaald merk en willen daar niet van af. Eind van het jaar moet de integratie van de drie apotheken zijn voltooid. Een periode van verandering zorgt altijd voor reuring, maar uiteindelijk dwarrelt het stof neer en verlopen de processen goed."

De apotheek aan de Hoofdstraat wordt verplaatst naar het pand aan Zonnewende 131. "In het eerste kwartaal van 2020 moet de apotheek in het pand aan de kopse kant van Zonnewende zijn gerealiseerd. Over anderhalve maand start de bouw van het gezondheidscentrum in Best-West. Na de zomer van 2020 moet de vierde apotheek klaar zijn."

Meer berichten