Logo groeiendbest.nl
Diny en Jose overhandigen de kaarten aan Francine Tammeling. Rechts Jos van der Heijden van Stichting Harapan.
Diny en Jose overhandigen de kaarten aan Francine Tammeling. Rechts Jos van der Heijden van Stichting Harapan. (Foto: Jacek Pszeniczka)

Medewerkers EEHT steunen actie 'vergeten Nederlanders' in Indonesië

Onlangs zijn door medewerkers van EEHT bij de molen in Best 75 kaarten geschreven en mooi versierd. Dit hebben zij gedaan voor de 'vergeten Nederlanders' in Indonesië. Vorige week heeft Francine Tammeling de kaarten persoonlijk in ontvangst genomen. Eind augustus vertrekt zij naar Jakarta, Yogyakarta, Surabaya, Malang en Makassar en ze zal de kaarten daar aan de 'vergeten Nederlanders' overhandigen.

Toen Nederlands-Indië niet meer bestond, zaten veel kinderen van Indische afkomst in weeshuizen. Ze hadden geen schijn van kans om naar Nederland te gaan, omdat zij niet konden bewijzen dat zij een geboorteakte hadden. Na de grote uittocht van de Indischen uit Indonesië in 1957/1958 moesten velen achterblijven. Hiervoor was geen werk, ze werden gediscrimineerd vanwege hun Europese naam en hadden geen toekomst. Er zijn ook Indischen die geen geboorteakte hebben omdat tijdens de bersiap-periode de overheidsgebouwen in brand werden gestoken, waardoor deze documenten verloren gingen.

Erbarmelijke omstandigheden 
Er is op overheidsniveau niets geregeld voor deze ouderen. Geen thuiszorg, geen medische hulp, geen voedselvoorziening, niets. Ze leven veelal in erbarmelijke omstandigheden en in grote armoede. Stichting Harapan brengt dit probleem onder de aandacht, onder andere door de kaartenactie. De stichting Teman-Teman Sehati uit Arnhem zet zich al jaren in voor de 'vergeten Nederlanders'. Francine Tammeling van deze stichting gaat regelmatig naar Indonesië om deze groep op allerlei manieren te helpen. Zij neemt dan ook (ansicht)kaarten mee met de groeten uit Nederland, ze maakt hiermee veel van deze mensen heel blij, er wordt aan hun gedacht.

Meer berichten