Logo groeiendbest.nl
Teun Toebes: "Het was bizar om in het torentje op bezoek te zijn bij Mark Rutte." Foto: Nia Palli
Teun Toebes: "Het was bizar om in het torentje op bezoek te zijn bij Mark Rutte." Foto: Nia Palli

Teun Toebes op bezoek bij premier Mark Rutte

Teun Toebes maakt veel los met zijn aanpak van mensen met dementie. Hij won al verschillende aansprekende prijzen (o.a. George Maduro Prijs 2019) en was onlangs op televisie te zien in het programma 'EenVandaag'. Niet zomaar een kort moment, maar een flinke reportage over de manier waarop Teun met mensen met dementie omgaat. Hij zorgt dat ze gelukmomentjes beleven. De reportage telt inmiddels meer dan 3 miljoen weergaven. Vorige week kreeg Teun een uitnodiging om bij premier Mark Rutte op bezoek te komen in het bekende torentje in Den Haag.

"Ik kreeg een telefoontje van chef-protocol van de minister-president met de mededeling dat de minister-president op een informele manier kennis met mij wilde maken. Vorige week maandag was de dag: op 'koffiedate' in het torentje! Het was bizar om in het torentje bij Mark Rutte op bezoek te zijn. De ontvangst was hartelijk en het gesprek verliep in een gemoedelijke sfeer. De premier nam ruim de tijd om het gesprek aan te gaan over mijn manier van werken met mensen met dementie, er was geen tijdslimiet aangegeven.

Tijdens het gesprek gebruikte ik termen die in de zorg normaal zijn. Rutte schaamde zich niet en vroeg mij uit te leggen wat de termen betekenen. Rutte wilde ook weten uit wat voor gezin ik kom en waarom mijn aanpak zo enorm aanslaat. Het was leuk om te zien dat politici ook maar gewone mensen zijn. Op de deuren naar de toiletten waren briefjes aangeplakt waarop de gebruikers werd gewezen op het netjes achterlaten van de toiletten." Teun had twee kopjes meegenomen naar Mark Rutte. "Ik gebruik die altijd in mijn video's", legt Teun uit. "Onder het genot van een kopje koffie ga ik het gesprek met mensen met dementie aan. Je maakt dan gemakkelijk oogcontact en daar kun je op verder bouwen. Vond ik passend in deze situatie."

Raadsadviseur
Een dag na het bezoek aan de Rutte werd Teun gebeld door de raadsadviseur. "Ik werd opnieuw gebeld door de raadsadviseur. Er werd verteld dat de video over voormalig conducteur René was getoond aan de minister-president en leden van het departement. Super! Dat dit een voorbeeld mag zijn voor de toekomst van de zorg. De premier en leden van het departement roemden de kracht van de persoonlijke aandacht die van de video uitgaat."

Hugo de Jonge
Het bezoek aan Rutte kreeg voor Teun Toebes nog een bijzonder vervolg. Hij werd gebeld door RTL met de vraag of hij nog diezelfde avond in het programma van Art Rooijakkers wilde opdraven. "Ik ben naar Amsterdam gesneld en een paar minuten voor de uitzending begon, was ik binnen. Het was een hele leuke dag waar veel gebeurde. Het zou mooi zijn als mijn aanpak op beleidsniveau doorwerkt. Ik heb ook veel reacties gekregen op social media. Hopelijk werpt het vruchten af." Ook Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier is gecharmeerd van de aanpak van Teun Toebes. Hij twitterde na het zien van de uitzending van EenVandaag: "Schitterende reportage over de enthousiaste Teun Toebes, die geluksmomenten creëert, zoals een silent disco, voor ouderen met dementie. Klasse, liefdevolle zorg." Teun pakte de kans meteen op en twitterde terug: "Dank voor het compliment. Zien we elkaar binnenkort om het inhoudelijke over de toekomst van de zorg te hebben? Ik kijk ernaar uit."

Meer berichten