Logo groeiendbest.nl
Een van de fraaie bouwwerken: een taart vanwege het tienjarig bestaan.
Een van de fraaie bouwwerken: een taart vanwege het tienjarig bestaan.

123-Doedagen nog altijd razend populair

Voor de tiende keer werden vorige week de 123-Doedagen gehouden op het terrein achter jongerencentrum Todo. Onder leiding van vrijwilligers timmerden en knutselden de kinderen een object. Het thema was dit jaar 'feest', omdat de 123-Doedagen voor de tiende keer werden gehouden. Drie dagen lang werkten 34 groepen om een zo mooi en stevig mogelijk bouwwerk te creëren.

De 123-Doedagen worden georganiseerd voor kinderen die in het schooljaar 2019/2020 in de groepen 3 tot en met 8 van de basisscholen zitten in de wijken Heuveleind en Heivelden, of wonen in één van deze twee wijken. Ook de kinderen die de overstap maken van groep 8 naar de middelbare school zijn welkom. Ouders van kinderen die zich inschrijven moeten minimaal één dag meehelpen. Het draagt bij aan de betrokkenheid en de organisatie is verzekerd van voldoende helpende handen. Elk jaar vinden de drie bouwdagen plaats in de laatste week van de zomervakantie.

Vrijwilligers
Met behulp van veel vrijwilligers was weer een leuk programma in elkaar gedraaid waarbij van alles aan bod kwam. Rondlopend over het terrein was het getimmer niet van de lucht. In een hoek van het terrein lag een grote hoeveelheid planken, die gebruikt konden worden. Nadat er per groep een plan was opgesteld hoe het bouwwerk eruit zou moeten zien, gingen de kinderen donderdag aan de slag. Het terrein bij Todo was zo verdeeld dat er drie rijen ontstonden met een keur aan bouwwerken. Groep 34 bijvoorbeeld had een zeer fraaie en feestelijke taart gemaakt. Verdeeld over drie lagen, stevig gebouwd en voorzien van vrolijke kleuren. Een andere groep bouwde een hut in de vorm van een cupcake. Het paste perfect in het opgegeven thema en benadrukte het tienjarig bestaan van de 123-Doedagen.

Churros
Om het jubileum extra luister mee te geven, werden de kinderen diverse keren getrakteerd. "Wij hebben een churroskraam laten komen", vertelt bestuurslid Kayleigh van Kleef. "Iedere kind kreeg een portie. Verder hebben wij een proostmoment gehouden. De kinderen kregen kinderchampagne en een cakeje met het logo van de 123-Doedagen erop. Donderdagavond was er een VIP-avond, zowel voor de kleinere als grotere deelnemers. Gelukkig werkte het weer goed mee. Veel regen hebben we niet gehad. We hadden tegen de kinderen gezegd dat ze als eerste een dak op hun bouwwerk moesten maken zodat ze bij regen enigszins droog konden werken. Het is fantastisch om te zien hoe de kinderen bezig zijn met een glimlach op het gezicht."

Betrokken
Van Kleef is al vanaf het allereerste jaar betrokken bij de 123-Doedagen. "Ik begon in 2009 als groepsbegeleider. Het tweede jaar heb ik mijn maatschappelijke stage gedaan en ben ik eigenlijk blijven hangen. In 2014 ben ik in de commissie entertainment terecht gekomen. Daar zorgde ik onder andere voor de opening, sluiting en het vermaak. Tijdens al die jaren heb ik ook een groepje begeleid, op één jaar na, toen zat ik voor stage in Australië. In 2017 ben ik gestart bij de commissie maatschappelijke stagiaires en jeugdvrijwilligers. Voor deze commissie ben ik nu het bestuurslid geworden."

Meer berichten