Logo groeiendbest.nl
Tijdens de Solex- en brommertocht waren de sterke verhalen niet van de lucht.
Tijdens de Solex- en brommertocht waren de sterke verhalen niet van de lucht. (Foto: )

Feestweekend SKV: veel inschrijvingen Solex- en brommertocht

De weersverwachtingen waren wisselend. Aangename temperatuur, winderig en droog, dus goed genoeg om een tocht door de mooie omgeving van Best te maken op een Solex of bromfiets. Traditioneel staat de tocht op zaterdagmorgen op het programma van het feestweekend van buurtvereniging SKV. Over belangstelling van liefhebbers had de organisatie niet te klagen. Er waren veel inschrijvers.

Al om half tien stonden de eerste Solexen en (oldtimer)bromfietsen opgesteld bij de feesttent aan de Oude Baan. Het vertreksignaal werd om half elf gegeven. In het uur voor vertrek werden de bijzondere modellen goed bekeken. Verhalen over technische tips, sterke verhalen en kameraadschappelijke reacties waren niet van de lucht. Populaire bromfietsen waren er volop: Zündapp, Kreidler Florett, Honda, Puch, Mobylette, nostalgie uit vervlogen jaren volop. Ook bijzondere modellen als Jamathi en Fantic Motor, een Italiaans merk, deden aan de tocht mee.

Jamathi was een klein Nederlands raceteam dat onder die noemer tussen 1965 en 1974 eigen racemotoren en bromfietsen op de weg bracht.Jozef Vos kijkt in de grote tent even de gang van zaken af. "Ik ben een mooi weer rijder, als het regent ga ik wat anders doen", zegt hij. "Ik heb een paar bromfietsen gehad, maar heb ze weggedaan. Vaak is het sleutelen en soms ben je een hele dag weg om 20 kilometer af te leggen. Ik heb nu een scooter. Een keer per jaar onderhoud en hij doet het altijd."
Jan Timmermans, lid van de organisatie, vraagt zich op de vroege morgen af of er wel voldoende inschrijvers zijn. "Normaal is het feestweekend in het laatste weekend van de schoolvakantie. Dit jaar moesten we in verband met de viering van Best 200 jaar een week naar voren."


Gelukkig voor de organisatie stromen de bromfietsen en Solexen kort na half tien binnen. Leden van Oldtimerbromfietsclub 'Op ons gemekske' uit Mierlo reden mee en leden van Seiters Brommer Clubke. Eerst moesten er echter in de tent boterhammen met eieren en spek worden gegeten. Daarna konden de mannen en enkele vrouwen beginnen aan hun tocht. Zaterdagavond was het vanaf 20.30 uur gratis entree in de feesttent. Coverband Motion trad op deze avond. Zondagmorgen werd er bij de kapel in De Vleut een mis gehouden, daarna de vlooienmarkt.

Meer berichten