Logo groeiendbest.nl
Max (rechtsonder) staat in de finale met zijn groep Moves. Foto: AVROTROS
Max (rechtsonder) staat in de finale met zijn groep Moves. Foto: AVROTROS (Foto: Chantal Antonides)

Max Kees dringt met groep Moves door tot finale Junior Songfestival

Bestenaar Max Kees (13) is met zijn groep Moves doorgedrongen tot de finale van het Junior Songfestival. Op 28 september wordt de finale uitgezonden om 20.05 uur op NPO3. Kijkers kunnen via sms of telefonisch bepalen wie de winnaar wordt. De winnaar vertegenwoordigt Nederland op het Junior Eurovision Songfestival in november in Polen. Misschien wordt Max de opvolger van zijn plaatsgenoot Ralf Mackenbach. Hij won in 2009 het Junior Eurovisiesongfestival.

Max zit op het Frits Philips Lyceum in Eindhoven. "Ik heb bewust voor deze school gekozen, omdat er veel aandacht is voor leerlingen met talenten", vertelt hij. "Ik zing en dans graag en op school wordt daar serieus mee omgegaan. Ook speel ik hockey in C1 van Eindhoven. Een aantal ochtende krijg ik speciale sportlessen van professionele trainers. Ook was ik goed in hardlopen, maar ben ik mee gestopt. Het was niet meer te combineren."

Max begon al vroeg met muziek. "Als ik muziek hoorde, danste ik al op jonge leeftijd mee", zegt Max. "Op basisschool De Klimboom deed ik mee met de limonadeconcerten. Samen met mijn broer Tim, hij speelde piano en ik zong. Ik ben naar Key4Music gegaan om zanglessen te volgen. Later ben ik overgestapt naar SingShop Eindhoven. Ik heb auditie gedaan voor Voice Kids, maar dat is niet op tv uitgezonden. Sezina, finaliste bij The Voice Kids, adviseerde me om in te schrijven voor het Junior Songfestival. Ik heb een filmpje ingestuurd en ik werd uitgenodigd voor de auditie. Van de duizenden inschrijvingen werden vijftig kandidaten uitgenodigd voor een auditie. Ik ging door naar de volgende ronde en uiteindelijk mocht ik meedoen aan de finaleronde."

De ouders van Max wisten in mei al dat hun zoon tot de finaleronde was doorgedrongen, maar ze moesten hun mond houden. "Ik werd op een gegeven moment op school bij de rector geroepen", vertelt Max. "Daar kreeg ik te horen dat ik was doorgedrongen tot de finale. Ik en de andere finalisten werden met een limo opgehaald en naar het AVROTROS-gebouw gebracht."

Moves
Aan de finale doen singles, duo's en een groep mee. De groep Moves werd via een spel samengesteld. Moves bestaat naast Max Kees uit Miencke Kalloe, Tess van der Veer en Luuk van der Boom, de zoon van zanger Jeroen van der Boom.

Max geniet met volle teugen van het succes. "Je maakt eigenlijk alleen maar leuke dingen mee. Zo zijn we met onze groep naar een optreden van de Toppers geweest, superleuk. We hebben een kamp gehad en een survival. Bij AVROTROS doen ze er alles aan om je goed te begeleiden. Ik vind het leuk om met een groepje mee te doen. Dat is toch anders dan solo optreden. Nu kunnen we elkaar opvangen en met elkaar dollen. Ik hoop dat Moves nog lang blijft bestaan en dat we ook na het songfestival kunnen blijven optreden."

'Make your move' is het nummer dat speciaal voor het songfestival door Jochem Fluitsma en Mark van Tijn is geschreven. "Wij hopen dat wij veel stemmen binnenhalen op 28 september en dat we naar Polen mogen. Nu we eenmaal zover zijn gekomen, willen we door!"

Meer berichten