Logo groeiendbest.nl
Sanne Maas speelt de Joodse danslerares Roosje Glaser.
Sanne Maas speelt de Joodse danslerares Roosje Glaser. (Foto: )

'Oorlogstuig' in de openlucht in Best

Theatergroep BLUV speelt, onder leiding van de in Best bekende regisseur Harold Schraven, in het Brabantse bevrijdingsjaar de muzikale theatervoorstelling Oorlogstuig. Het stuk verhaalt over Roosje Glaser, die als Joodse danslerares de Tweede Wereldoorlog overleefde. Op 23, 24, 30 en 31 augustus speelt Oorlogstuig in Joe Mann Theater.

De geëmancipeerde Roosje Glaser (gespeeld door Sanne Maas) boekt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant, tot haar man Leo haar verraadt. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen, waar ze probeert te overleven door onder andere dansles te geven aan de officieren.

Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen. Maas: "De situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zo extreem en bizar zijn geweest, dat het bijna onmogelijk is om te beseffen wat er is gebeurd. Ik denk dat ik ver zou gaan om te overleven, maar ik weet het niet omdat ik nog nooit in zo'n situatie terecht ben gekomen. In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben. Het is vaak kiezen tussen leven en dood. De keuzes die Roosje maakt om te blijven verbinden en de ellende even te vergeten door middel van zang en dans, vind ik heel bijzonder en krachtig."

Matthias Tuns uit Best speelt in het stuk Kees van Meteren, Roosjes ex-vriend, die haar net als haar ex-man Leo verraadt. Tuns: "Een zoveelste stuk over de Tweede Wereldoorlog is natuurlijk niet echt nodig. Maar voor mij gaat dit stuk niet per se over de oorlog. Natuurlijk is dat de setting, maar het is vooral een verhaal over een sterke vrouw in een moeilijke tijd. Over 'je mannetje staan' en over compromisloos vol in het leven willen blijven staan. Daar herken ik veel in. Hoe moeilijk of uitzichtloos een situatie ook lijkt, altijd een manier proberen te vinden om iets toch te laten lukken. Om toch net op datgene te focussen waar je wél gelukkig van wordt. Dat is een belangrijke boodschap in deze tijd. We richten ons vaak op dingen die niet goed gaan, en doen verder niets omdat 'dat toch geen zin heeft'. Dit stuk laat zien dat wanneer je ten alle tijde dicht bij jezelf blijft, je veel meer aankunt dan je denkt."

Actueel onderwerp
Het blijven vertellen van oorlogsverhalen is noodzakelijk, ook (of misschien juist) anno 2019. Met die insteek begon Theatergroep BLUV aan dit toneelstuk: niet alleen maar samen spelen, zingen en dansen, maar een steentje bijdragen aan een toekomst van verdraagzaamheid en wederzijds respect voor wie dan ook. De groep maakt de keuzes die Roosje en de andere personages maakten inzichtelijk en stelt vervolgens de vraag aan het publiek: "Wat zou jij doen in zo'n situatie?" En: "Hoe sta jij momenteel tegenover vraagstukken als vluchtelingenproblematiek, racisme, enzovoorts?" Oorlog is en blijft helaas een zeer actueel onderwerp. Wereldwijd zijn meerdere landen in oorlog, maar ook in onze eigen omgeving lijkt rassenhaat te groeien. Toch is de Tweede Wereldoorlog iets waarvan we collectief denken dat het nooit meer zal voorkomen, omdat het zo gruwelijk was. Maar het gebeurt nog steeds, en het kan (ook hier) weer gebeuren. Daarom is het zo belangrijk dat, in een jaar waarin het 75 jaar geleden is dat Brabant werd bevrijd, oorlogsverhalen worden verteld.

Livemuziek
Met Theatergroep BLUV vertelt regisseur Harold Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting met een kleine groep van 15 spelers. Schraven: "We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Hoewel we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het toch een spektakel, maar dan op de vierkante meter." Kenmerkend voor TG BLUV is ook dit jaar weer het uitgebreide repertoire live muziek, daarnaast volgt de spelersgroep ook danslessen.

BLUV maakt verhalend/vertellend theater. Het rauwe verhaal is altijd leidend. Het publiek wordt uitgedaagd om actief te blijven, niet alles wordt hapklaar voorgeschoteld of uitgelegd. TG BLUV heeft lef, durft het publiek aan te spreken en schuwt maatschappelijke thema's niet, maar werkt altijd vanuit een artistiek theatraal standpunt.


De regisseur
Regisseur Harold Schraven heeft een flink aantal grote en kleinere producties op zijn naam staan. In de regio Noordoost-Brabant is hij bekend van onder andere 'Dorp aan de Rivier' in Lith en 'Het Bosch Mysterie' in 's-Hertogenbosch. Bij veel verenigingen tilde hij spelers naar een hoog niveau. Ook in Best is hij een oude bekende, als regisseur van Ons Eygen Landt waarmee hij eerder ook Oorlogstuig, maar ook de voorstellingen Varkens en Festen maakte. Bij Theatergroep BLUV is hij het vaste gezicht als regisseur en muzikaal leider. Ook tijdens de voorstellingen speelt hij, muzikaal gezien, een grote rol.

Oorlogstuig ging in juni in première 's-Hertogenbosch, vlakbij de plek waar Roosje haar dansschool runde. Oorlogstuig wordt in het Joe Mann Theater opgevoerd op vrijdag 23, zaterdag 24 en vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus. Kaarten kosten 16 euro en zijn te koop via onderstaande website. www.tgbluv.nl

Meer berichten