Logo groeiendbest.nl
CultuurSpoor hoopt dat er een gratis basisabonnement op de bieb komt.
CultuurSpoor hoopt dat er een gratis basisabonnement op de bieb komt.

Gratis basisabonnement op de bieb voor iedereen

Er moet een gratis basisabonnement op de bibliotheek komen voor iedereen, zo vinden de bibliotheken uit de regio. Met geld uit de Brainport Regiodeal is dat haalbaar, denken ze. 

"Het gratis basisabonnement moet alle drempels weghalen voor mensen om naar de bibliotheek te komen", vertelt Ingrid van Beek, directeur van CultuurSpoor Best. "Mensen denken soms dat ze een abonnement nodig hebben om überhaupt hier binnen te mogen komen, maar dat is niet zo." Terwijl het volgens Van Beek juist zo belangrijk is dat mensen de bibliotheek weten te vinden. "Lezen is belangrijk. Niet vanuit nostalgisch oogpunt, maar als je goed kunt lezen dan leer je veel gemakkelijker, dat is allang aangetoond." En ook expats wil de bibliotheek graag beter voorzien. "Veel internationals zijn gewend dat de bibliotheek gratis is, in veel andere landen is dat namelijk al zo."

Brainport Regiodeal
En als het aan de bibliotheken in de regio ligt, hier dus binnenkort ook. Is te doen, denkt Van Beek, al moeten er nog wat rekensommen worden gemaakt. "Tot december gaan we als bibliotheekcollectief kijken hoe we het vorm kunnen geven. Het goedkoopste abonnement komt te vervallen, dus die kosten moeten ergens wel worden gedekt." Dat moet gefinancierd worden met geld uit de Brainport Regiodeal. Er is 500.000 euro beschikbaar, aangevuld met nog eens vijf ton cofinanciering die uit de organisaties zelf moet komen.

Daarmee wordt een groot gebied bediend: alle bibliotheken in de Brainportregio, maar ook de bibliotheken in Weert en Boxmeer zitten in het plan. In totaal zijn er één miljoen gebruikers. Behalve het gratis basisabonnement moet er ook gebruik gaan worden gemaakt van één uitleensysteem. Waardoor je straks een boek dat je leende in Best bijvoorbeeld ook in Veldhoven in kan leveren.

Meer berichten