Logo groeiendbest.nl
Foto: Marijke Vermeulen

Wat was het heet, hè!

Het was in heel Nederland het gesprek van verschillende dagen vorige week. De meest uitgesproken zin was waarschijnlijk: 'Wat is het heet, hè?' Het Nederlandse hitterecord uit 1944 werd zelfs verbroken. Ook in Best liepen de temperaturen torenhoog op en zochten mensen op allerlei manieren de hoognodige verkoeling. Zoals in openluchtzwembad De Dolfijn aan het sportpark Leemkuilen.

Na bijna 75 jaar werd het all-time Nederlandse warmterecord in Gilze-Rijen vorige week verbroken. De temperatuur steeg daar tot 40,7 graden, waarmee het record van de dag ervoor (39,3 graden) gelijk aan diggelen ging. De 38,6 graden, gemeten in Warnsveld in 1944, was daarmee niet meer de hoogste temperatuur ooit gemeten.
Net als in de zomer van '44 hadden we vorige week te maken met uitzonderlijke, extreme hitte. Het was de Gelderse huisarts Jan Thate die op 23 augustus 1944 in zijn tuin in Warnsveld een temperatuur van 38,6 graden waarnam. Hij schreef het op en zijn rapportage kwam later per post bij het KNMI terecht, dat het record na nader onderzoek aan hem toekende. Dat het record uit augustus 1944 zo lang is blijven staan, is uitzonderlijk. Zeker omdat de daglengte in augustus een stuk korter is dan nu. Ook vergeleken met de landen om ons heen is Nederland een buitenbeentje, want in West-Europa zijn de alltime hitterecords bijna allemaal in deze eeuw verbroken, de meeste zelfs in de laatste vier jaar.

In Best werden verschillende maatregelen genomen tegen de hitte. Zo waren er bijvoorbeeld aangepaste openingstijden van de gemeentewerf. Op andere plekken werd juist goede zaken gedaan door het hete weer. Zwembad De Dolfijn kon op veel bezoekers rekenen. Want wat was er nu lekkerder na al het puffen en zweten dan een heerlijke duik in het zwembad. Spetteren, zwemmen, duiken, spelen en gewoon lekker 'hangen', jong en oud genoot met volle teugen.

 

Meer berichten