Logo groeiendbest.nl
Willem Maris (69) behaalde met zijn zoon en dochter een zevende plaats bij de teams.
Willem Maris (69) behaalde met zijn zoon en dochter een zevende plaats bij de teams. (Foto: )

Best pakt hoofdprijzen bij Triatlon Oirschot

Voor de vierde keer werd afgelopen zaterdag triatlon "Het Groene Woud" georganiseerd door onze buurgemeente Oirschot. De afgelopen jaren is deze triatlon steeds meer in trek bij Bestenaren. De verschillende afstanden geeft iedere atleet de mogelijkheid zijn of haar prestaties te meten. De grote vraag dit jaar was of Bestenaren Hanneke van Breugel en Robin Spijkerboer weer het podium konden halen en of Team KTC Best voor het derde jaar op rij de titel mee naar huis kon nemen op de kwart afstand. Voor de achtste afstand leverde Best een aantal outsiders.

Maar liefst twaalf Bestenaren namen deel aan de één kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en tien kilometer lopen. Bij de dames was Hanneke van Breugel de grote kanshebster om het goud mee te nemen naar Best nadat vorig jaar de gouden plak net voor de meet werd afgepakt. "Ik weet dat ik in goede vorm ben en ik moet hier toch wel voor de titel gaan", aldus de voormalig schaatsster. "het zwemmen is mijn zwakste onderdeel, maar dat maak ik wel goed met fietsen en hopelijk gaat het lopen ook beter dan vorig jaar". Hanneke kwam als vijfde uit het water en wist de snelste fietstijd en looptijd neer te zetten en dat leverde uiteindelijk een voorsprong op van bijna negen minuten op nummer twee. Bij de heren ging Robin Spijkerboer de strijd aan met maar liefst 76 andere titanen. Een 23-ste plaats bij het zwemmen gaf hem waarschijnlijk extra motivatie om aan een inhaalrace te beginnen. Dankzij een derde fiets en looptijd wist Robin het brons veilig te stellen. 

Kwart Triatlon Teams
Team KTC Best had een doelstelling: voor het derde jaar op rij de titel. Het team reisde af met een nieuwe zwemmer, Bart Mols. "Ik voel echt de druk van het team en moet het waarmaken voor het team", zenuwachtig was de 46-jarige Bestenaar wel. De druk was waarschijnlijk te hoog waardoor het team na het zwemmen al ruim zeven minuten achterstand had. Dit legde weer een enorme druk op tijdrijder Koen van de Wiel en hardloper Cor Datema. "We hebben in deze triatlon altijd al tegen een achterstand aangekeken", gaf Koen aan. Waarop Cor aanvulde, "Het is voor mij een richtpunt om lopers voor mij in te halen".

Hoge tempo
Het fietsen werd door Koen met een rotgang afgelegd met een gemiddelde van boven de 41 kilometer per uur. De achterstand na het fietsen was terug gelopen naar slechts één minuut en 30 seconden. Het lot van het team lag nu volledig in handen van Cor. Al na één ronde van de vier lag het team al tweede. Cor wist dit hoge tempo vol te houden en met ingaan van de laatste ronde nam hij de koppositie en die werd niet meer afgestaan. "3 jaar op rij winnen is een ware hattrick", lachte het team tevreden. Noemenswaardig is dat bij de teams ook de Bestse familie Maris mee deed. Vader Willem met een leeftijd van maar liefst 69 jaar nam het fietsen voor zijn rekening. Zoon Jasper ging voor het zwemonderdeel en dochter Veerle mocht het karwei afmaken. Het team wist een respectvolle zevende plaats af te dwingen. 

Achtste afstand
In totaal startten 15 Bestenaren aan deze sprintafstand. Peter Eshuis, Thijs Verhagen en Addie van der Vleuten ware de grootste kanshebbers voor een podium plek. Uiteindelijk wist Peter dankzij de snelste looptijd het brons te pakken net voor Thijs. Addie finishte als zesde. Bij de dames was Miranda Lamers de snelste Bestse met een achtste plaats.

Meer berichten