Logo groeiendbest.nl
Scouts Evi van der Louw, Ceana van Kekem, Sarah van der Stam, Ilse van Hak, Yvo Pouwels, Justin van den Hurk, Lenka Pouwels, Julian van den Hurk, Gijs van de Looij en Lisa Smits vertrekken donderdag naar West Virginia.
Scouts Evi van der Louw, Ceana van Kekem, Sarah van der Stam, Ilse van Hak, Yvo Pouwels, Justin van den Hurk, Lenka Pouwels, Julian van den Hurk, Gijs van de Looij en Lisa Smits vertrekken donderdag naar West Virginia. (Foto: )

Scouts naar wereldjamboree in West Virginia

Eén keer in de vier jaar vindt ergens ter wereld een World Scout Jamboree plaats. Tijdens de World Scout Jamboree komen duizenden scouts uit de hele wereld samen voor een geweldig kamp. Van 22 juli tot en met 2 augustus vindt de World Scout Jamboree 2019 plaats in Amerika op The Summit Bechtel Reserve, een Jamboreeterrein van meer dan 14 hectare in West Virginia. Negen scouts uit Best en twee uit Son en Breugel vertrekken donderdag 11 juli naar West Virginia. Nadat ze nog een nareis hebben gemaakt, keren ze op 11 augustus terug.

We ontmoeten de scouts bij de blokhut aan de Boslaan. Zeven leden van Scouting Oud Best, twee van Scouting Frama uit het Wilhelminadorp en twee leden van Dutmella uit Son en Breugel. De scouts zijn 15 tot en met 17 jaar. Twee scouts (19) gaan mee als vrijwilliger. "De vrijwilligers moeten zelf hun eigen reis betalen", zegt Evi van der Louw, die vier jaar geleden al meedeed aan de wereldjamboree. "Ik werk nu als vrijwilliger voor de wereldorganisatie en verleen allerlei hand- en spandiensten. Ik wilde nog een keer een wereldjamboree meemaken. Ik vind het leuk om anderen dezelfde ervaringen te laten beleven, die ik vier jaar geleden heb opgedaan. Ik ga met mijn ouders op voorreis en na de jamboree met vrienden op nareis."

Reisgeld
De scouts die meegaan zijn, naast Evi, Ceana van Kekem, Sarah van der Stam, Ilse van Hak, Yvo Pouwels, Justin van den Hurk, Lenka Pouwels, Julian van den Hurk, Gijs van de Looij en Lisa Smits. Ze zijn al lang bezig met het bij elkaar krijgen van het benodigde geld om de reis te betalen. Sommige scouts sparen al drie jaar. "In mijn vrije tijd hard werken bij AH", zegt één van hen. Ouders sponsoren door bijvoorbeeld een rugzak te betalen of andere attributen.

Sarah heeft het jamboree virus opgelopen door de ervaringen van haar zussen. "Zij zijn naar de wereldjamboree in Japan en Zweden geweest." Justin heeft hoge verwachtingen van wat hij in West Virginia zal aantreffen. Ook de zus van Ceana is naar Japan geweest. Aan de jamboree doen maar liefst 156 landen mee. Nederland stuurt 19 groepen, die ieder bestaan uit 36 deelnemers. Elke ploeg telt vier leiders. De voorbereidingen voor de jamboree startten al op 23 maart 2018. Toen werd het eerste voorbereidingsweekend gehouden. In Ommen kwam het Nederlandse contingent, 1200 deelnemers, dit voorjaar bij elkaar.

Programma
De scouts kennen de details van het programma van de wereldjamboree niet precies. Een aantal onderdelen van wat ze gaan doen zijn wel bekend. "De grootste klimboom van de wereld staat er", zegt Yvo. "Wij gaan verder raften, schieten, maken uitstapjes, doen mee aan BMX-wedstrijden en er ligt een stormbaan."

"Scouting is mensen leren kennen en een band met iedereen opbouwen. Ik ben al lid vanaf mijn vierde jaar", vertelt Ilse van Hal. "Je kent de leden van je groep al 12 jaar en dan is het leuk als je met iedereen kunt opschieten. Je hebt hetzelfde doel en daardoor volop gespreksonderwerpen."

Nareis
Jos Renders is nauw betrokken bij de wereldjamboree. Hij gaat al voor de vijfde keer mee. Renders was al in West Virginia, vooral om de nareis samen te stellen. "Met twee maten hebben wij de nareis voorbereid", zegt hij. "Op de ouderinfodagen hebben wij uitgelegd wat de nareis inhoudt en hoe wij het gaan doen. Wij houden niets geheim. Na de jamboree gaan wij naar Mont Vernon, beleven een outdoordag, gaan naar een natuurpark met watervallen, shoppen in een shoppingmall en twee dagen New York moet het hoogtepunt van de nareis worden met bezoeken aan alle bekende plekken van de stad. Wij krijgen ook een rondleiding door het gebouw van de VN."

Meer berichten