Logo groeiendbest.nl
Bart van Linder en Addy van der Vleuten deden mee aan de Austria Extreme Triathlon, een heldentocht vol ontberingen.
Bart van Linder en Addy van der Vleuten deden mee aan de Austria Extreme Triathlon, een heldentocht vol ontberingen. (Foto: )

Bart van Linder en Addy van der Vleuten: helden van Austria Extreme Triathlon

Zaterdag 22 juni jongstleden vond voor de vijfde keer een van de meest uitdagende triatlons ter wereld plaats: de Austria Extreme Triathlon. Best mag trots zijn op Bart van Linder en Addy van der Vleuten die de tocht succesvol volbrachten. Van Linder kwam als eerste Nederlander en 18e deelnemer over de finish. Van der Vleuten wist de zesde snelste tijd te realiseren op het onderdeel trailrun. Een verslag van een event dat op alle mogelijke manieren zijn naam eer aan doet.

De Austria Extreme Triathlon is een evenement waar de deelnemers onder extreme omstandigheden een afstand van 230 kilometer afleggen in het prachtige alpenlandschap dat voor een verschil van 6000 hoogtemeters zorgt. In totaal starten er 78 deardevils. Zaterdagochtend om 04.30 uur is de aftrap in Graz waar 3,8 kilometer moet worden gezwommen in een kolkende dreigende rivier. De watertemperatuur is 14 graden. Het is donker, het water is omringd met vuurkorven. De eerste twee kilometer stroomafwaarts flitsen voorbij. De grote uitdaging komt na het keerpunt waarna er maar liefst 1,8 kilometer tegen de sterke stroom ingezwommen wordt. Als de zon opkomt wordt de slijtageslag zichtbaar. De eerste afvallers zijn een feit. 

190 kilometer fietsen
Lang bijkomen zit er niet in. Klaar staan de fietsen waarmee 190 kilometer zal worden afgelegd in de Alpen. Het eerste deel van de tocht verloopt goed. Maar naast de steile bergen zorgt het weer opeens voor een extra uitdaging. Bovenop de bergen is het windig en koud. Erg ligt zelf nog een dik pak sneeuw. De renners schieten met 70 kilometer per uur van de berg naar beneden als het begint te regenen. Dat maakt het wegdek glad en extreem gevaarlijk. Als één van de koplopers uit de bocht vliegt, is de rest gewaarschuwd. Bij de wisselpost in de bergen moeten zijn shirt en broek voorzicht worden losgetrokken uit de wonden. Maar ook deze deelnemer zet voort en begint gehavend aan het laatste onderdeel: De trailrun over een afstand van 44 kilometer. Van Linder en Van der Vleuten brengen het er goed van af. Van Linder start als 9e aan het lopen en ook Van der Vleuten oogt naar omstandigheden goed. Bij aanvang van de trailrun gaat het onweren en valt de regen met bakken naar beneden. De paden worden modderig en dat maakt het lopen zwaar. Van der Vleuten moet noodgedwongen een kleine time out nemen om op de warmen maar herpakt zich daarna snel. Hij is fervent trailrunner en voelt zich weer als een vis in het water.

Gebroken atleten 
Na twaalf en dertien uur non-stop inspanning is de laatste stop waar de mannen een buddy krijgen om de laatste, maar ook meest steile, 16 kilometer af te leggen. Wederom zijn we boven in de bergen en bevinden ons tussen de sneeuw, wolken en koeien. De prachtige natuur is een groot contrast met de gebroken atleten die zich klaar maken voor de laatste beproeving. Het laatste stuk duurt eeuwig. Uiteindelijk komt Van Linder na 15 uur en 20 minuten over de finish. Totaal uitgeput beland hij bij de EHBO, waar hij moet bijkomen van zijn avontuur. Moe maar voldaan valt hij met een glimlach in slaap. Ook Van der Vleuten haalt de finishlijn. De slogan van de Austria Extreme Triathlon is: 'It will change your life'. Als ik een blik werp op Van der Vleuten en de inmiddels ontwaakte Van Linder weet ik dat ze gelijk hebben. Van de 78 deelnemers halen er maar 56 de finish.

Meer berichten