Logo groeiendbest.nl
Het kunstwerk in Dijkstraten (Foto, Cor Delissen)
Het kunstwerk in Dijkstraten (Foto, Cor Delissen) (Foto: )

Kunstwerk Auke de Vries overgedragen aan gemeente

Inwoners uitgenodigd naam te bedenken voor sculptuur

Op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft het college van burgemeester en wethouders in de zomer van 2017 aan kunstenaar Auke de Vries gevraagd een kunstwerk te ontwerpen voor de wijk Dijkstraten. Het kunstwerk stond al enkele dagen op de zware sokkel en werd afgelopen zaterdag overgedragen aan de gemeente. Wethouder Stan van der Heijden (Jongerenpartij) nam het kunstwerk symbolisch in ontvangst.

Auke de Vries is een internationaal vermaarde kunstenaar. Er staan sculpturen van hem in steden als Barcelona en Istanbul. De Vries omschrijft het kunstwerk in Best als: "Dit beeld vindt zijn oorsprong in de natuur, een groeivorm, en de architectuur. Een mini-behuizing waar we ons mee kunnen verbinden, zoals het Dijkstraten en de Stek verbindt. Het beeld is een kleurrijke verschijning. Het straalt activiteit uit, het ontwikkelt zich naar alle richtingen en viert de ultieme vrijheid."
Met het verrassende kunstwerk is Best aardig op weg om zich te presenteren als gemeente met meerdere in het oog lopende kunstwerken.
Gevraagd naar het ontstaan van het kunstwerk zegt Auke de Vries, dat het een lang proces is. "Ik maak tekeningen, schetsen en langzamerhand ontstaat er een patroon, dat uiteindelijk vorm krijgt. De beelden ontstaan in een bepaald klimaat. Het beeld is voor mensen die kijken. Niemand ziet hetzelfde. Geef uzelf de tijd en de ruimte om het te bevatten."
De Vries overhandigde de wethouder een koffertje met de rapportage van het ontstaan van het beeld. "Het koffertje bevat het DNA van het beeld, alles staat erin", aldus De Vries.


Containers

Het kunstwerk, dat staat op het talud tussen Ringweg en het verlengde van Zaagbok, is 15 meter hoog en daardoor niet te missen en goed zichtbaar vanuit passerende treinen en vanaf de Ringweg.
Lange tijd stonden er op de plek waar het beeld nu staat containers op elkaar gestapeld. "Die containers en de plek waar ze stonden, riepen bij mij een beeld op. Het is een opmerkelijke plek: weg, spoor en wijk in aanbouw. Ook de koppeling van Best met Brainport inspireerde me. Het beeld is een baken in de ruimte."
Dansgroep In to dance gaf de overdracht van het kunstwerk extra glans.


Startdag

Zaterdag was de startdag van de festiviteiten in het kader van 200 jaar Best. "Met dit beeld voegen we een prachtig kunstwerk toe aan de collectie die we al in Best hebben", sprak Betsy Wisselink namens de gemeente. "We hebben even overwogen om het in te pakken en daarna te onthullen. Maar daar hebben we vanaf gezien. Het was toch te lastig zo'n groot kunstwerk in te pakken."
Wethouder Van der Heijden zei trots te zijn op het beeld. "Het kunstwerk roept steeds nieuwe associaties op", vond Van der Heijden. "Als straks Groene Woud de naam Van Gogh Nationaal Park krijgt, past dit beeld daar perfect bij."


Naam

De inwoners van Best worden uitgenodigd een naam voor het kunstwerk te bedenken. Auke de Vries gaf als werktitel 'Sculptuur voor Best en Brainport' mee. Een mailtje naar de gemeente is voldoende om mee te denken.

Meer berichten