Logo groeiendbest.nl
Prinsenhof is de ideale locatie voor feesten en partijen
Prinsenhof is de ideale locatie voor feesten en partijen (Foto: )

"Prinsenhof is sociaal een thuis voor Best"

Prinsenhof Best viert 45-jarig bestaan stichting

Met een grote zaal van bijna honderd jaar oud is Prinsenhof Best springlevend. De geschiedenis druipt van de muren. Wie het pand binnenloopt, voelt echter de centrumfunctie en de mogelijkheden die daaruit voortvloeien aan. Met het nieuwe meubilair is Prinsenhof klaar om de jubilea, de grote zaal die 90 jaar bestaat en het 45-jarig bestaan van Stichting zalencentrum Prinsenhof, te vieren.

De grote zaal van Prinsenhof werd in 1929, onder leiding van pastoor Bernardus Prinsen als jongenspatronaat aan het Kerkhofpad gebouwd. Het kerkbestuur onder leiding van pastoor Gerardus Vos liet in 1934 het K.J.V.-huis bouwen. Kort na de oorlog in 1944 werden patronaat en KJV-huis met elkaar verbonden. Deze combinatie werd later bekend als Jeugdcentrum en sinds alweer een aantal jaren als Prinsenhof, genoemd naar Bernardus Prinsen. Vlak na de oorlog werd er onderwijs aan jongens in dit gebouw gegeven en fungeerde het oude KJV-gedeelte tot februari 1962 als gemeentehuis. Kort na de oorlog werden er geruime tijd kerkdiensten in het patronaatsgedeelte gehouden tot het moment dat de zwaar gehavende Odulphuskerk weer provisorisch gereviseerd was. In 1974 werd er een aparte stichting Jeugdcentrum in het leven geroepen. Een lid van het kerkbestuur maakte in die jaren deel uit van het stichtingsbestuur van het Jeugdcentrum. Inmiddels staat Prinsenhof los van de kerk. Stichting zalencentrum Prinsenhof is compleet zelfstandig met een bestuur dat uitsluitend uit vrijwilligers bestaat. Deze bijzondere samenwerking maakt het uniek. Albert Wouters is voorzitter van de stichting en Martijn de Poorter is in dienst van de stichting om de zaak te managen. Hij doet dat nu alweer tien jaar.


Sociale vlak

Martijn de Poorter geeft aan dat Prinsenhof in Best veel doet op het sociale vlak. "Wij zijn sociaal al die jaren al een thuis voor Best", zegt Martijn. "Allerlei verenigingen en goede doelen zijn hier thuis. Ik denk bijvoorbeeld aan het triduüm, dat al ruim 65 jaar gebruik maakt van Prinsenhof. We hebben een dansclub 'Dans je fit' die hier al 48 jaar iedere woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.30 komt dansen. Aan veel verenigingen verdienen we geen geld, maar het zorgt wel voor een sociale band. En dat zonder dat we ooit één cent subsidie hebben ontvangen. Vorig jaar hebben we samen met de Seniorenkapel, Best on Wheels, Erfgoedvereniging Dye van Best en het gehandicaptenplatform Best een ringleiding gerealiseerd in de grote zaal. We hebben de zaak commercieel goed op orde. Verdiensten investeren we weer en daardoor kunnen we verenigingen en organisaties helpen. We bieden verenigingen niet alleen een thuisbasis, maar we denken ook graag mee in het voortbestaan van de verenigingen. In het kader van het dementievriendelijk maken van Best hebben we met het hele team als een van de eerste de cursus Samen Dementievriendelijk gevolgd. Ons team is het visitekaartje, we hechten veel waarde aan persoonlijk contact, zowel onderling als met onze gasten. Ik ben trots op mijn team dat iedere dag weer klaar staat voor iedereen die bij ons te gast is."


Gebruikers

Martijn de Poorter somt als vaste gebruikers van Prinsenhof op KBO, PVGE, Seniorenraad Best, de Seniorenkapel Best, Zonnebloem, Alpe du Best, Avondje uit, de algemene hulpdiensten, Erfgoedvereniging Dye van Best, dansclub Dans je Fit, Vrouwen van nu, ZLTO, Best on Wheels, Fotogroep Best, Best Voices, Country dansers Prinsenhof, Theatercafé Chantant, Stuurgroep Kerk en Samenleving, Voedselbank Best, Bridge Club Best, Bijna Thuis De Vlinder. Er worden vele lezingen en bijeenkomsten gehouden, Backyard Bigband Best repeteert er wekelijks. Het prinses Beatrix spierfonds, de Hartstichting en KWF zamelen er collectebussen in. Carnavalsvereniging de Heikriekels is thuis in Prinsenhof en ook Karnavalsfederatie Best vindt haar weg naar Prinsenhof.


Verbouwing

Om het pand meer luister mee te geven en efficiënter in gebruik te maken, is het verschillende keren verbouwd en gerenoveerd. "Een aantal jaren gelden zag het er naar uit dat Prinsenhof gesloopt zou worden in het kader van de plannen voor het centrum. Gelukkig is het overeind gebleven en hebben we het pand aangepast aan de eisen van deze tijd. In 2004 is de grote zaal verbouwd, in 2006 is het voorhuis onder handen genomen en in 2012 is de nieuwbouw gerealiseerd. Toen ook werd het pand één geheel dankzij het prachtige ontwerp van Harold van de Ven en de bouw door Fried van de Laar."
Prinsenhof heeft nu veel te bieden. Martijn de Poorter: "We zijn officiële trouwlocatie en daar wordt veel gebruik van gemaakt. Met bruidsparen, die hier hun feest houden gaan we in gesprek hoe we hun dag perfect kunnen krijgen. Diners en buffetten komen uit eigen keuken waardoor we rekening kunnen houden met speciale wensen. Ook worden er steeds vaker afscheidsbijeenkomsten gehouden. Onze gasten een fijne herinnering geven, in welke situatie dan ook, daar doen we het voor. "


45-jarig jubileum

Op zondag 8 september wordt het 45-jarig jubileum van de stichting gevierd. "Alle (oud-) medewerkers, vrijwilligers, zijn welkom. Mensen die hier aan deel willen nemen mogen zichzelf aanmelden via de mail of telefoon. Wij kunnen onmogelijk alle mensen uit het verleden aanschrijven, dus daarom doen we het op deze manier. Mensen kunnen zich aanmelden via 0683226502 of martijn@prinsenhofbest.nl. door hun e-mailadres door te geven. We houden ze dan op de hoogte van alle informatie over deze gezellige reünie."
Ook in het kader van 200 jaar Best speelt Prinsenhof een belangrijke rol. Op 1 juni wordt er een tentoonstelling geopend, opgezet door de gemeente en Dye van Best. "1 juni trakteren we ieder lid van de KBO en PVGE op een kopje koffie als ze naar de tentoonstelling komen en op zondag 2 juni staat de band The Saints op het podium met live muziek uit de jaren 60. De instuif herleeft hiermee en entree is gratis. In het weekend van 16, 17 en 18 augustus staat Best bol van het spektakel met ALAPARADE en ook Prinsenhof zal daar haar steentje in bijdragen."

Meer berichten