Logo groeiendbest.nl
Het Dorpsplein krijgt een ander aanzicht door deze bebouwing
Het Dorpsplein krijgt een ander aanzicht door deze bebouwing (Foto: )

Realisatie nieuwbouw Dorpsplein start in juni

Horeca, winkel en twaalf huurappartementen met oppervlakten
van 60 tot 180 vierkante meter

Met oranje spuitverf zijn de contouren op de parkeerplaats al aangegeven. Binnenkort, dinsdag na Pinksteren, worden de hekken geplaatst, de straatklinkers verwijderd en wordt begonnen met het grondwerk. "De voorbereidende werkzaamheden lopen", zegt Jan van de Laar, zoon van aannemer Fried van de Laar. "Na acht jaar praten, tekenen en veel overleg voeren kunnen we beginnen. Het streven is om eind 2020 de horecagelegenheid, winkel en twaalf appartementen op te leveren."

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, voordat de bouwvergunning binnen was. "Eind vorig jaar was de bouwvergunning onherroepelijk", zegt Jan van de Laar. "We zijn toen meteen begonnen met inkopen van bouwmaterialen. In juni worden de boorpalen geleverd. We zijn blij dat we toen voortvarend zijn gestart, want in deze tijd is het leveren van bouwmaterialen lastig. De druk op de markt is groot en de kosten lopen op."
Het plan dat nu wordt gerealiseerd, stuitte aanvankelijk op veel bezwaren van omwonenden. "Acht jaar geleden trokken projectontwikkelaars de stekker uit de plannen die toen voor het centrum van Best waren bedacht. De wethouder vroeg Bestse ondernemers om de plannen vlot te trekken. Wij zijn daar toen ingestapt. Aanvankelijk zou er tussen gemeentehuis en de pleinwand aan de zijde van de Hoofdstraat een complex verrijzen met twee lagen horeca en daarboven appartementen. Horeca op de begane grond en op de eerste verdieping zagen wij niet zitten. Misschien dat zoiets in Eindhoven kan, maar in Best lukt dat niet. Het plan is door architect Hans van Houtum van NBA Architecten aangepast en de tweede laag horeca is ingewisseld voor appartementen. Boven de horecazaak met zicht op het Dorpsplein en de winkelunit komen 12 appartementen, die in oppervlak variëren van 60 tot 180 vierkante meter."


Huur

De appartementen komen alle in de verhuur. Jan van de Laar: "De insteek was om appartementen in de verkoop en verhuur te brengen. De vraag naar huurappartementen is echter zo groot dat we hebben besloten om alle appartementen te verhuren. Er is veel belangstelling voor. Wie belangstelling heeft kan zich via ons kantoor inschrijven. MGM Makelaardij regelt de verhuur."
Van de Laar noemt het nieuwbouwcomplex een gewaagd ontwerp. "Vooral de in te zetten bouwmaterialen zijn een uitdaging. We werken met luxe materialen om het complex uitstraling te geven. Er worden warmtepompen geplaatst, het complex wordt gasloos en zonnepanelen wekken energie op. De insteek is het complex energieneutraal te maken. Ook aan geluidwerende voorzieningen wordt veel aandacht besteed."


Kermis en markt

Door de nieuwbouw moet de opzet van de kermis worden aangepast. Met name het spookhuis, dat op dit deel van het kermisterrein min of meer een vaste plek had, moet worden verplaatst samen met enkele kleinere attracties. Ook de markt krijgt een andere route, die deze week ingaat.

Onder de nieuwbouw komt geen parkeerkelder. "We hadden dat wel graag gedaan, maar vanwege de maatvoering lukt dat niet", legt Van de Laar uit. "Je hebt minimaal een breedte nodig van 20 meter en het nieuwe pand wordt 15 meter breed. Een parkeerkelder, ook met lift, wordt dan te krap. De bewoners van de appartementen krijgen wel een ontheffing om in het centrum te kunnen parkeren. Er komt wel een kelder voor het stallen van fietsen, bergingen en opslag voor de horeca."

Meer berichten