Logo groeiendbest.nl
Foto:

Natuurpad Odulphusbegraafplaats draagt bij aan rustieke uitstraling kerkhof

Urn begraven in de natuur

Op de Odulphusbegraafplaats hebben vrijwilligers in samenwerking met het IVN een bijzonder mooie groenstrook gerealiseerd, met natuurlijke beplanting, een insectenhotel, zitbankjes en een wandelpad. Het kerkhof was al een fraaie groene zone in het centrum van Best, met het aanleggen van het natuurpad is het natuurlijke karakter van het kerkhof alleen maar toegenomen.

Het is volop lente en de vrijwilligers nodigen iedereen uit een kijkje te komen nemen en een wandeling over het natuurpad te maken. Luisteren naar het gezang van de vogels. "Je gaat door de poort rechtsaf naar het kapelletje. Daar vinden bezoekers het wandelpad dat helemaal doorloopt tot het strooiveld rechts achteraan op de begraafplaats", legt AnneMarie van Schoonderwalt, beheerder van de begraafplaats, uit. "De strook heeft méér in huis dan wandelen of mijmeren op een van de bankjes."


Natuur stimuleren

De strook was eerder het stiefkind van het kerkhof. "Eigenlijk was die strook ook bestemd voor grafvakken", zegt Cor van Boven van de kerkhofcommissie. "Er werden echter in die strook nauwelijks nog grafvakken uitgegeven, mensen willen hun overledenen niet onder bomen hebben liggen. We hebben daarom besloten een natuurpad aan te leggen. Tussen het kerkhof en het in aanbouw zijne appartementencomplex aan de Molenstraat wordt nog een muur gebouwd. Die werkzaamheden starten binnenkort. Als de muur is geplaatst breiden we het natuurpad uit. Het loopt dan door tot aan de poort bij het Odulphuspad."
Cor van Esch is aangetrokken om het natuurpad mee in te richten. "Het belangrijkste doel van het natuurpad is de natuur te ontwikkelen", zegt Cor van Esch. "Het kerkhof is een rustpunt in het centrum van Best. We hebben eerst een ontwerp gemaakt met de kerkhofcommissie. De voor- en nadelen zijn besproken. Er zijn grote planten gezet door de vrijwilligers en aannemer Bert Schepens. Vorige zomer hebben we door de grote droogte het natuurpad veel water moeten geven om de planten en bomen in leven te houden. Dat is gelukt. Dit voorjaar is er klein spul geplant, er zijn vogelhuisjes gehangen en insectenhotels geplaatst. Ook zijn er bordjes gezet met informatie over de natuur en gedichtjes die passen bij de sfeer van het kerkhof. Op bankjes kunnen mensen even rusten en nadenken."


Urnen

Nabestaanden kunnen op het natuurpad op een zelfgekozen plek de as van hun overleden dierbare begraven. "Nabestaanden kiezen hiertoe bij het crematorium voor een biologisch afbreekbare asverpakking", legt AnneMarie van Schoonderwalt uit. "In samenspraak met de beheerder van de begraafplaats wordt een plek gezocht. Voor nabestaanden is de laatste rustplaats wellicht hiermee goed bereikbaar voor een bezoek. Ook zien we dat nabestaanden elkaar ontmoeten op de begraafplaats, en daarmee in de gelegenheid zijn een troostend gesprek te hebben. Dat is voor velen van onschatbare waarde en betekenisvol. Daarbij hoeft men zich geen zorgen te maken over een bovengronds grafmonument, want dat is niet nodig bij deze vorm van begraven. Wel hebben we gedacht aan een klein markeringsteken zodat de plek is terug te vinden. De kosten van deze vorm van urnbegraving zijn hetzelfde als die van de urnenwand en het urnengraf."
Voor meer informatie over urn begraven in deze groene strook kan contact worden opgenomen met de begraafplaatsbeheerder: begraafplaats.oso@odulphusvanbrabant.nl.

De kerkhofcommissie is bovendien op zoek naar uitbreiding van het team. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Henk van Kuik, tel. 0645883829.

Meer berichten