Logo groeiendbest.nl
Anita van Hoof en Frans Robers
Anita van Hoof en Frans Robers (Foto: )

Gehandicaptenplatform viert 25-jarig bestaan met toneelstuk

"Het zijn praktijkvoorbeelden in een komisch jasje, die mensen aanzetten tot denken"

Het Gehandicaptenplatform bestaat 25 jaar. Een feestje is leuk, maar hoe breng je de problemen van mensen met een beperking goed voor het voetlicht. Anita van Hoof, bestuurslid van het platform, kwam op het idee om via een toneelstuk mensen bewust te maken. 'Drempelvrees', zoals de titel luidt, wordt op 31 mei gespeeld in 't Tejaterke. De voorstelling duurt ongeveer drie kwartier en maakt zichtbaar waar mensen met een beperking tegenaan lopen.

"Het wordt een ludiek toneelstuk", legt Anita van Hoof uit. "Het zijn praktijkvoorbeelden in een komisch jasje, die mensen aanzetten tot denken: 'O, zit dat zo'. Ook willen wij de bekendheid van het Gehandicaptenplatform vergroten."
"Aanvankelijk hadden wij geen idee hoe wij het jubileum vorm moesten geven", vult Frans Robers, voorzitter van het Gehandicaptenplatform, aan. "Anita, die al een script had geschreven, is gaan praten met toneelvereniging De Narrekap. Trees de Gast zag het wel zitten en heeft de regie op zich genomen."


Successen

In de afgelopen 25 jaar heeft het Gehandicaptenplatform veel bereikt in Best. Frans Robers, die al meer dan tien jaar voorzitter is: "Op het gebied van toegankelijkheid en openbaar vervoer hebben wij goede zaken gedaan. Het station is door ons toedoen veel toegankelijker geworden. Helaas stoppen de treinen op dit moment op het verkeerde perron. Het aangepaste perron laat de NS nu links liggen. In de openbare ruimte hebben wij de op- en afritten van stoepen aangepakt. In de wijk Naastenbest moet dat nog gebeuren. Wij geven via kleine workshops voorlichting op scholen hoe te leven met een zichtbare of niet zichtbare beperking. En via het Gehandicaptenplatform is scootmobielclub Best on Wheels ontstaan. De scootmobielclub staat nu op eigen benen. In zalencentrum Prinsenhof is op ons initiatief een ringleiding aangelegd. En de gemeente, als een van de laatste, heeft op ons aandringen het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking ondertekend."


Hollen

Frans Robers en Anita van Hoof vinden dat er in Best voor mensen met een beperking veel is bereikt. "Wij zijn er nog niet", zegt Van Hoof. "Maar de gemeente is nu zover dat we vooraf bij planvorming worden betrokken en we worden geïnformeerd. Dat is pure winst. Voorheen moesten wij overal achteraan hollen. Best scoort goed, afgezet tegen andere gemeenten. Wij zijn nu bijvoorbeeld bezig met het realiseren van een stalling met oplaadmogelijkheden voor scootmobielen bij de Achterom, samen met Woonbedrijf en gemeente. Het is nog niet rond, maar wij hebben goede hoop dat de stalling er komt. In het complex wonen veel mensen die een scootmobiel hebben en die kunnen ze op de galerij niet kwijt."


Voorstelling

De voorstelling speelt op 31 mei om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur. Bezoekers worden ontvangen met kopje koffie of thee en iets lekkers. Na afloop kunnen bezoekers iets drinken, elke bezoeker krijgt een consumptie aangeboden. Er kan worden nagepraat en zangeres Anita zingt live. Wel moet via 't Tejaterke een kaartje worden gekocht voor het toneelstuk, kosten 4 euro. Mensen met een verstandelijke beperking, ingezet door Chello, komen helpen met de bediening van de gasten.


Meer berichten