Logo groeiendbest.nl
Burgemeester Ubachs en één van de lopers ontstaken de vlam (Foto, Cor Delissen)
Burgemeester Ubachs en één van de lopers ontstaken de vlam (Foto, Cor Delissen) (Foto: )

Bevrijdingsvuur ontstoken in Koetshuistuin

Festival heeft last van het weer

In de Koetshuistuin werd afgelopen weekend de bevrijding van Best gevierd. Het Comité Herdenkingen Best zette samen met Stichting Dorpsplein Evenementen een vol programma neer, dat vrijdagavond al startte na de herdenking in het KruisparkU. Burgemeester Hans Ubachs ontstak het bevrijdingsvuur dat door lopers van atletiekvereniging Generaal Michaëlis vanuit Wageningen naar Best was gehaald. Ook hier waren ingetogenheid, respect en sfeer de elementen die de plechtigheid gestalte gaven.

Na Dodenherdenking in het Kruispark vertrokken de lopers van atletiekvereniging Generaal Michaëlis, gestoken in blauw/zwarte kleding, naar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen en via een estafetteloop naar Best te brengen. "De lopers hebben vannacht door het koude weer moeten afzien", sprak Harrie Smits, voorzitter van het Comité Herdenkingen Best. "Het ophalen van het bevrijdingsvuur is een traditie, die in 1945 startte in het Franse Bayeux, het was de eerste bevrijde stad na D-day. Dit jaar haalden meer dan 100 gemeenten het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Atletiekvereniging Generaal Michaëlis haalde het vuur voor de dertiende keer op. Na deze plechtigheid brengen ze het vuur nog naar Den Bosch."


Reinhard Mey

Nadat de burgemeester het vuur had ontstoken sprak hij de aanwezigen toe. "De ouderen onder u kennen hem nog wel: Reinhard Mey, de componist en liedjesschrijver. Zijn liedjes worden gekenmerkt door eenvoudige woorden en muziek. In combinatie met zijn mooie stem is elk liedje van hem een sprankelende waterval, vol van gevoel dat hij over zijn luisteraars uitstort. In een van zijn liedjes, getiteld 'Boven de wolken', zingt hij over een vriendin, die hij wegbrengt naar het vliegveld. Maar het liedje gaat niet over afscheid. Terwijl hij het opstijgende vliegtuig nakijkt, denkt hij aan de wereld boven de wolken. Het refrein gaat als volgt: 'Boven de wolken moet de vrijheid wel grenzeloos zijn. Janne van de Meerendonk las met veel gevoel voor dramatiek en gedreven het verhaal 'Een klein blinkend doosje', een oorlogsverhaal dat speelde in De Vleut.


Bevrijdingsfestival

Dit jaar was er bewust voor gekozen om de plechtigheid rondom het bevrijdingsvuur om 12.00 uur te houden. "Het is een mooie start van de activiteiten", reageerde Jan van de Ven van Stichting Dorpsplein Evenementen. "Wij zijn tevreden over de opzet van het Bevrijdingsfestival en gematigd tevreden over de publieke belangstelling. Het was koud en op enkele momenten nat. Op zondagmiddag na de plechtigheid rondom het ontsteken van het bevrijdingsvuur werd het gelukkig nog druk. Het was mooi om te zien, dat we ook jongeren bereiken en de dertigers en veertigers. Om de kou te verdrijven hadden we kachels ingezet.

Meer berichten