Logo groeiendbest.nl
De gedecoreerden van vrijdag en eerder dit jaar (Foto, Cor Delissen)
De gedecoreerden van vrijdag en eerder dit jaar (Foto, Cor Delissen) (Foto: )

Koningsdag 2019 valt niet helemaal in het water

Volle zaal gedecoreerden in zalencentrum Prinsenhof

Traditioneel worden op Koningsdag de gedecoreerden ontvangen door het college van burgemeester en wethouders. Vanwege het grote aantal werd ook dit jaar uitgeweken naar zalencentrum Prinsenhof. De grote zaal zat helemaal vol.

Burgemeester Hans Ubachs heette de aanwezigen welkom en sprak de nieuw gedecoreerden persoonlijk toe.
Vooraf was voorspeld dat het weer niet al te best zou zijn. 's Morgens leed de vrijmarkt onder de buien, maar vanaf een uur of elf was het een flink aantal uren droog en af en toe kwam er een waterig zonnetje tevoorschijn.

Op de feestelijke bijeenkomst keek burgemeester Hans Ubachs terug naar het begin van de nationale feestdag. "Koningsdag is een dag waarop veel mensen vrij zijn. Velen dragen dan iets in de kleur oranje. Oranje is een kleur, die ons bindt. En op Koningsdag regent het altijd, vooral lintjes. Wij hebben op de dag voor Koningsdag mensen in het zonnetje gezet, die zich voor de gemeenschap hebben ingezet. Wij zijn bij mensen thuis langs geweest. Vaak moeten er smoezen worden bedacht om deze personen thuis te houden. Het mooist is als ze worden verrast."
De burgemeester noemde de nieuw gedecoreerden bij naam en sprak uit waarom ze de koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Marjel van Dijk noemde de burgemeester 'een vrijwilligster met een missie'. Leon van den Eeden was al jong dol op het dragen van een lintje. Voor Yvonne van Heerebeek-van Tongeren zijn kinderen haar passie en Willem Onstwedder is een aimabel gedreven Bestenaar. Jos Renders kan goed organiseren. "Ik ben blij dat hij niet naar de functie van burgemeester heeft gesolliciteerd", grapte de burgemeester.
Na alle loftuitingen werd er een oranjebitter gedronken en zongen de aanwezigen twee coupletten van het Wilhelmus. Omstreeks 12.00 uur werd op het bordes van het gemeentehuis het defilé afgenomen nadat harmonie St. Caecilia de gedecoreerden had begeleid naar het Dorpsplein. Kinderen met hun versierde fietsen paradeerden langs het bordes.


Klompenmaker

Gaandeweg de ochtend werd het droger en kwam de vrijmarkt toch tot leven. Nogal wat verkopende deelnemers aan de vrijmarkt hadden voor zekerheid gekozen. Een partytent of een ruime parasol bood beschutting tegen de buien. Een moeder en haar twee kinderen zaten op een bankje in centrum met voor zich de uitgestalde spullen. "Wij zijn hier net neergestreken", legde ze uit. "Wij hebben geen tent, dus hebben wij gewacht tot het droog zou zijn."
Op het Dorpsplein trok een grote stoommachine, een Heinrich Lanz Mannheim uit 1909, met daaraan gekoppeld een klompenmakermachine de aandacht. In de maand van de klomp was het een mooie aanvulling op het programma. De indrukwekkende installatie was opgesteld door Stichting Smid Renders.

Meer berichten