Logo groeiendbest.nl
De ploeg, die aan de wedstrijd deelnam
De ploeg, die aan de wedstrijd deelnam (Foto: )

Dubbelslag voor brandweer Best bij wedstrijden

Op zaterdag 6 april heeft brandweer Best geschiedenis geschreven door het behalen van twee podiumplekken in twee verschillende klassen. Brandweer Best behaalde de tweede plaats tijdens de hoofdklasse in Someren en daarbij een plek in de landelijke halve finale. In de middag werd een mooie derde plaats veiliggesteld in de 112 klasse te Sint Oedenrode, wat recht geeft op de landelijke kwartfinales.

De brandweermannen onder leiding van officier van dienst Sander Grauwmans en bevelvoerder Ferdy van de Sande werden gealarmeerd voor een ongeluk met meerdere auto's en slachtoffers. Aangekomen bij het incident bleek de eerste behoefte op hulpverlening overgenomen te worden door een ander aanrijdende eenheid. Brandweer Best kreeg een tweede melding voor een uitslaande brand in een escaperoom. Aankomend op de bestemming werd een heftige rookontwikkeling geconstateerd. Het eerste aanval team, bestaande uit Willem Oppers en Christian Dijkhuizen, twijfelde geen moment en trok direct ten strijde door middel van een snelle en kundige binnenaanval. Het tweede aanval team, bestaande uit John Leijtens en Frank Roche, trok vol goede moed via een andere toegang het pand in. Zij haalden maar liefst zeven slachtoffers uit het pand. Door de goede leiding en communicatie werd de uitslaande brand in de kiem gesmoord. De hoofdklasse wedstrijd zat vol verrassingen, echter, brandweer Best liet zich niet beïnvloeden door de extreme elementen. Zo ontdekten Willem Oppers en Christian Dijkhuizen een handgranaat en wisten John Leijtens en Frank Roche een fiets ongeval met beknelling op een zeer snelle wijze te bevrijden. De basis van de goede prestaties werd gelegd door pompbediener Jaap Dane. Hij speelde een cruciale rol in het toereiken van slangen, gereedschappen en alle andere benodigde materialen.


Middagoefening

In de middag werd het succes dunnetjes overgedaan tijdens de wedstrijd 112 klasse in Sint Oedenrode. Hierin bestond de alarmering uit een opgesloten persoon in een leegstaand pand. Wederom was het bevelvoerder Ferdy van de Sande die de scepter zwaaide. Hij stuurde direct zijn eerste aanval team ten strijde die zonder enige probleem een opening in de deur zaagde. Het eerste aanval team werd nu bemand door Frank Roche en Christian Dijkhuizen. Tijdens de reddingsactie werd door Willem Oppers en John Leijtens een grote groep feestgangers uit het gebouw begeleid. Eigenhandig maakten zij een einde aan een zogenaamd illegaal hardcore feest. Door het goed uitvragen van figuranten werd door de nieuwe pompbediener Mark Stabel meerdere toegangen om het pand ontdekt. Het eerste aanval team ontdekte een keukenbrand waarbij een frietpan de oorzaak bleek te zijn. Deze klus was voor Frank Roche en Christian Dijkhuizen geen probleem en zij blusten snel de keuken. Tussentijds gevonden slachtoffers werden naar buiten begeleid en overgedragen aan de gearriveerde ambulance diensten. Willem Oppers en John Leijtens stelden het pand veilig door middel van het ventileren van het pand met een bijbehorende naverkenning. De mannen onder leiding van bevelvoerder Ferdy van de Sande werden door dubieuze jury beslissingen duidelijk tekort gedaan waardoor ze niet met de eerste maar de derde plaats terug naar Best gingen.


Meer berichten