Logo groeiendbest.nl
Foto:

25e Avond van het Nederlandse Lied

"Je moet blijven groeien, nieuwe aanwas is belangrijk"

Traditioneel wordt op de avond voor Koningsdag de Avond van het Nederlandse Lied gehouden. Café Manus aan de Nieuwstraat wordt op vrijdag 26 april helemaal ingericht voor het festijn, met een tent aan de straatkant.

's Woensdags, 24 april, voorafgaand aan de Avond van Het Nederlandse Lied wordt de generale repetitie gehouden. Wie er op de avond zelf niet bij kan zijn, krijgt op deze generale repetitie ook een aardige indruk van wat er komen gaat. En met de gezelligheid is op beide avonden niets mis. Vermaak in optima forma.

Toos en Theo Scheepens zijn al jaren de kartrekkers van het evenement, dat dit jaar voor de 25e keer wordt gehouden. "Normaal hebben we 33 optredens in drie blokken", zegt Toos Scheepens. "Dit jaar maken wij een uitzondering omdat het animo om mee te doen zo groot is. We hebben deze keer drie blokken van 12 optredens. Het mooie is dat wij na al die jaren ook dit jaar weer debutanten op het podium hebben. Er hebben zich ook veel oudgedienden aangemeld, maar de debutanten laten zien dat er nog altijd veel behoefte is om mee te doen. Je moet blijven groeien, nieuwe aanwas is belangrijk."


Van alles

Op het repertoire staan allerlei liedjes. Niets is te gek. Van Snollebollekes tot een nummer van Evert Baptist, van alles komt er voorbij. Theo Scheepens: "Er zijn slechts enkele voorwaarden om mee te mogen doen: de deelnemers moeten uit Best komen of er op een of andere manier iets mee hebben en ze moeten live Nederlandstalig zingen met live begeleiding. Een orkestband mag dus niet. En men moet 16 jaar zijn om in het café te mogen komen."
In de afgelopen jaren vonden er enkele memorabele optredens plaats. Toos: "Ik weet nog dat Gerrit-Jan Swinkels een lintje kreeg op de dag voor Koninginnedag. Hij had zich echter al eerder opgegeven om mee te doen. Thuis gaf hij een feest vanwege het krijgen van het lintje. Toch verdween hij even van het feest om zijn bijdrage te brengen op de Avond van het Nederlandse Lied. Geweldig toch."


Band

Bij de eerste edities werd gewerkt met cassettebandjes en liedteksten op papier. Theo: "De begeleidingsband moest toen alles nog uitschrijven. Tegenwoordig gaat het met internet allemaal wat gemakkelijker, maar de band had er toen veel werk mee. We zochten in bibliotheken naar bladmuziek van de nummers die gezongen zouden worden. Ik weet nog dat we op zoek waren naar bladmuziek van een nummer van Clouseau. Wij zijn er via het management van de groep aangekomen."
"Het is knap hoe de begeleidingsband inspeelt op de amateurzangers en zangeressen", aldus Toos. "De band, die bestaat uit doorgewinterde muzikanten, is al jaren onze steun en toeverlaat."
De volgorde van de optredens wordt bepaald na de generale repetitie. Deelnemers zijn verplicht daar aanwezig te zijn. "Elk blok begint goed en eindigt goed. Het laatste blok kent een knallend einde waarbij het publiek uit zijn dak gaat. Wij openen altijd zelf een blok met een aankondiging. De deelnemers krijgen na afloop een lintje met een stuiver."
De Avond van het Nederlandse Lied begint om 20.30 uur.

Meer berichten