Logo groeiendbest.nl
De organisatoren van deze manifestatie
De organisatoren van deze manifestatie (Foto: )

Simulatiecabine Into D'mentia weer in Best

Signalen onderkennen en bewust worden van de impact van dementie

In de periode tot en met 29 april staat de simulatiecabine van Into D'mentia weer in Best. Nadat vorig jaar de cabine met veel enthousiasme is ingezet om zo toe te werken naar een echt dementievriendelijke gemeenschap, is de cabine weer beschikbaar voor bezoeken. Mantelzorgers, vrijwilligers en (zorg)professionals, maar ook Inwoners, winkeliers en verenigingen krijgen de gelegenheid om tijdens een individueel bezoek aan de cabine te beleven wat iemand met dementie ondergaat. Doel is signalen leren onderkennen en zich bewust worden van de impact van dementie. Ook leren zij vaardigheden om mantelzorgers en mensen met dementie beter te ondersteunen.

Dankzij de financiële ondersteuning van de lokale zorginstellingen, gemeente, Rabobank en Lions Best Oirschot én dankzij de inzet van veel vrijwilligers kunnen deelnemers kosteloos gebruik maken van de cabine. Bovendien volgen diverse andere acties, zoals een theatervoorstelling, een documentaire en de inzet van simulatiebrillen. De cabine, die staat bij Archipel Nazareth, werd vorige week donderdag officieel in gebruik genomen.


Trots

"Wij zijn enorm trots dat wij als Platform Dementie Best zulke mooie resultaten boeken. Zo dragen wij met zijn allen bij aan een dementievriendelijke gemeenschap, waarin iedereen zo lang mogelijk mee kan blijven doen. Daar staan wij voor!" sprak Monique Hartogs, lid van de Raad van Bestuur. "De behoefte aan zorg neemt de komende jaren sterk toe. Daarom zetten wij dagbestedingscoaches, activiteitenbegeleiders en zorgtrajectbegeleiders in. Zij verlenen niet alleen zorg en ondersteunen mensen, maar hebben ook een rol in het organiseren van de zorg. Ook zoeken wij naar nieuwe vormen van ondersteuning samen met ouderverenigingen, ziekenhuizen en artsen."


Genieten

Tijdens de bijeenkomst kwam Frans Vereijken aan het woord. Presentator Gert Hemke stelde hem voor aan de aanwezigen. Bij Frans werd vijf jaar geleden dementie geconstateerd. "Toch geniet ik nog van het leven zo goed als ik kan", sprak Frans. "Ik ga er vaak op uit: wandelen, geniet van kinderen en kleinkinderen. De meeste dingen kan ik nog steeds. Computergebruik wordt zoetjes aan minder."
Een belangrijke conclusie, die aan het eind van het gesprekje getrokken kon worden was: "Niet praten over mij, maar met mij."
Een aantal aanwezigen deed verslag van de ervaringen in de cabine. Wethouder Wilma van der Rijt was behoorlijk aangedaan door haar ervaringen in de cabine. "Ik zal de bewustwording die ik heb opgedaan nooit meer vergeten. Ik heb geleerd dat ik eerst moet kijken wat mensen met dementie nog wel kunnen. We moeten samenwerken en onze ogen open houden voor degenen waar we het voor doen."


Activiteiten

Om het niet bij een eenmalige ervaring te laten, biedt de werkgroep Into D'mentia een aantal activiteiten aan in het omgaan met een dementerend persoon. Op 3 en 11 juni wordt er de theatervoorstelling 'De dementie van Jet en Harrie' gebracht in Prinsenhof en 't Zand.

In september sluit men aan bij de Beleefweek Dementie, die van 16 tot 20 september wordt gehouden.


Meer berichten