Logo groeiendbest.nl
Jos van Kollenburg had een goede buut
Jos van Kollenburg had een goede buut (Foto: )

Tonpraatavond Quatre Bras slaat aan met vermakelijk amusement

De Tonpraatavond die vorige week vrijdag bij Quatre Bras werd gehouden mag als bijzonder geslaagd worden beschouwd. De acht tonpraters, waarvan zes van Bestse bodem, boden vermakelijk amusement. Best heeft een lange traditie als het om tonpraten gaat. Het was een evenement waar velen elk jaar naar uitkeken. Maar succes heeft ook een keerzijde. De belangstelling liep om verschillende redenen terug. Een groep tonpraters wilde het evenement weer nieuw leven inblazen. Vorig jaar werd na jaren van gemis weer één avond gehouden. De tweede editie in de nieuwe opzet toonde aan dat er binnen Best voldoende talent aanwezig is om een flinke groep belangstellenden te vermaken.

Tonpraten is voor velen verbonden aan carnaval. Maar ook buiten deze periode blijkt het een vorm van amusement waarvoor men de handen op elkaar krijgt. De deelnemers aan de avond in Quatre Bras bezorgden de volle zaal een genoeglijke avond met een aantal verrassende buuts. Smaakmaker was Wichard de Benis. De Bestenaar liet al op diverse plekken zien en horen dat hij tot de toppers hoort. Vrijdagavond kwam hij met een nieuwe buut, die tot hilarische reacties leidde. De Benis stond deze keer als diktator in de ton. "Ik had zelf wel een goed gevoel bij de buut", reageerde hij na afloop. "Dit gaat hem worden. Ik moet er nog wel wat aan schaven, maar het is weer een andere insteek."


Lau Loenen

Harrie Evers stond als Lau Loenen in de ton. Een knappe buut, perfect getimed en met een leuke tussenzin ("Ja, nee"), die door het publiek al snel werd overgenomen. Evers bracht een verhaal dat tot een van zijn beste buuts gerekend mag worden.
Ook Toon Janssen was van de partij. Janssen stond eerder als pastoor in de ton. Een creatie waarin hij vaak Bestse zaken en personen op de korrel nam. Ditmaal was vooral raadslid Jo van den Boogaard en zijn Jongerenpartij het mikpunt. Van den Boogaard was aanwezig tijdens het optreden en kon er wel om lachen.
Noud van de Ven beet als eerste tonprater het spits af. Altijd een lastige opgave om de zaal op te warmen. Als butler Nillis zette hij zich in voor een freule op leeftijd. Een leuk verhaal dat een beetje vlak bleef.
Hans Erven had het als asoloog moeilijk. Zijn buut werd gewaardeerd, maar tot hilariteit leidde het niet.
Jos van Kollenburg had de lachers snel op zijn hand. Vlot en kwistig op de van hem bekende wijze strooiend met grappen was hij een van de smaakmakers.


Slot

Het slot van de avond was voor twee tonpraters van buiten Best. Antoine van den Waardenburg stond als plastisch chirurg dr. Botox in de ton. Leuke woordspelingen zorgden ervoor dat hij contact had met het publiek. Hij bespeelde de Hofkapel, die voor de muzikale omlijsting zorgde, om een leuke grap met een muzikale uiting te benadrukken. Vooraf was echter afgesproken om dat niet te doen.
De uitsmijter was voor Mark de Groot. Zijn naam past niet bij zijn postuur. Slechts een halve meter groot, kon hij niet boven de ton uitkijken. Een kratje waarop hij kon staan, loste het probleem op. De Groot stak de draak met zijn geringe lengte en zorgde voor een opvallende en bijzondere buut. Tonpraten in deze vorm staat weer op de kaart in Best. Naar een volgende editie wordt opnieuw uitgekeken.

De presentatie van de avond was in handen van Cindy Aarts. Zij stelde de deelnemers op gepaste wijze voor aan het publiek.

Meer berichten