Logo groeiendbest.nl
Foto: Henny Gieles

Jaguarwelp in BestZOO voor het eerst naar buiten

De zwarte jaguarwelp, die op 9 december in BestZOO geboren werd, heeft afgelopen weekend zijn eerste stappen in het buitenverblijf gezet. De jonge jaguar bleef bijna tien weken binnen, waar hij vooral sliep en dronk bij zijn moeder. Pas na ongeveer twee weken gingen zijn ogen, die bij de geboorte nog dicht waren, open. De ogen van een jonge jaguar zijn in het begin grijsblauw gekleurd. Langzaamaan leert hij focussen en komen de tinten van een volwassen jaguar erin. De jonge jaguarwelp zal bij mooi weer een paar keer per dag een uurtje buiten zijn.


Voeding

De eerste drie maanden drinkt de welp alleen maar bij de moeder. In de aankomende maanden zal de jonge jaguar van moedermelk geleidelijk overgaan op vlees. Toch kan de welp met zijn ruwe tong nu al kleine stukjes vlees en vleesvocht binnenkrijgen.


Zwarte welp

De kleur zegt niets over het geslacht van de welp: de zwarte kleur ontstaat door een specifiek gen. Binnenkort zal worden bekeken of het een mannetje of een vrouwtje is. Ook heeft de jaguarwelp nog geen naam.

Een jaguar heeft een draagtijd van ongeveer 100 dagen. Het vrouwtje brengt de welp alleen groot. Ze verdedigt haar welp zeer fel tegen iedere indringer, inclusief de vader. Na een jaar is een jonge jaguar volledig zelfstandig.

Meer berichten