Logo groeiendbest.nl
Foto:

Speelwadi Dijkstraten eind april klaar

"Het speelterrein is bedoeld voor alle leeftijden"

Er wordt nog volop gebouwd in uitbreidingswijk Dijkstraten. Toch wordt binnenkort een nieuw speelterrein aangelegd. De gemeente wil de huidige bewoners van Dijkstraten, jeugd en ouderen, tegemoet komen door het aanleggen en inrichten van een speelwadi.

Vorige week konden bewoners van de wijk een keuze maken uit de drie voorstellen, die werden gepresenteerd. Het plan van Replay werd door een meerderheid van 62 procent van de stemmen gekozen als meest ideale.

Vooraf waren in het kader van de burgerparticipatie 285 woningen aangeschreven om mee te praten over de inrichting van de speelwadi. "Er kwamen 15 reacties binnen en er reageerde een school", zegt projectleider Rob van den Heuvel van het ingenieursbureau van de gemeente. "Op de avond waarop één van de gepresenteerde plannen moest worden gekozen, kwamen toch veel buurtbewoners af. Er waren ook veel kinderen aanwezig. Uiteindelijk werd het plan van Replay gekozen."


Water

De gemeente kwam op het idee van de speelwadi, toen er een oplossing moest worden gevonden voor het afvoeren van het hemelwater. "Als gemeente zijn we verplicht om een waterparagraaf toe te voegen aan een bestemmingsplan. Water dat er valt, hemelwater, moet zo lang mogelijk in de wijk worden gehouden. Zo kwamen we op het idee van een ondiepe wadi. Bij flinke regenval kan het voorkomen dat de wadi onder water komt te staan. Daar moet met het opstellen van de speeltoestellen rekening mee worden gehouden."


Speelwadi

De speelwadi kronkelt zich nu al langs de Klompenlei, Koppelboor en Dophamer, nieuwe straten in Dijkstraten. De smalle aangelegde bedding slingert zich over een lengte van ongeveer 140 meter door het gebied. Schanskorven waarop straks banken worden geplaatst markeren voor een deel de wadi. Op de 'oevers' worden speeltoestellen geplaatst waaraan kinderen kunnen klimmen, slingeren, balanceren, kortom zich lekker kunnen uitleven. Voor de allerkleinsten wordt een afzonderlijke speelplek gecreëerd. Toestellen met hoge plateaus zijn niet toegestaan en elk toestel krijgt een open structuur. De speeltoestellen bij de speelwadi krijgen een natuurlijke uitstraling waarbij vooral rond hout wordt gebruikt. Ook komt er een toestel voor mensen met een functiebeperking.
"Het speelterrein is bedoeld voor alle leeftijden", legt Rob van den Heuvel uit. "Er is een vrije ruimte ingepland zonder speeltoestellen. Mensen moeten er lekker kunnen wandelen of even gaan zitten. Als bewoners met de buurt wat willen organiseren, moet dat ook kunnen. Daar is ruimte voor vrij gehouden."
De kosten van de speelwadi bedragen 120.000 euro. 26 april moet de speelwadi klaar zijn.


Meer berichten