Logo groeiendbest.nl
De Heikriekels brachten een ode aan Best met het lied ' Weet je waar ik wel zou willen zijn.... (Foto, Cor Delissen)
De Heikriekels brachten een ode aan Best met het lied ' Weet je waar ik wel zou willen zijn.... (Foto, Cor Delissen) (Foto: )

Amusement van goed niveau op Klompengatse avond

Tonpraters stelen de show
bij prins Thierry

Nog een paar weken en dan gaat carnaval 2019 helemaal los. In voorbereiding op het vierdaagse feest zijn al diverse evenementen gehouden. Afgelopen zaterdag werd in zalencentrum Prinsenhof de Klompengatse zitting gehouden. De volle grote zaal van Prinsenhof genoot van het programma. Vooral de vier tonpraters haalden een hoog niveau. Tussendoor waren er muzikale optredens van voornamelijk artiesten van Klompengatse bodem.

Ook op het gebied van carnaval lijkt de nivellering toe te slaan. Slechts één enkele zittingsavond dit jaar, terwijl er in het verleden meerdere werden gehouden. Jaren geleden werden nog diverse tonpraatavonden en -middagen gehouden waar bij wijze van spreken om de kaarten werd 'gevochten'. Tonpraters van eigen bodem vulden het hele programma. Talent was er zeker, maar geleidelijk aan zakte het vuur weg. Zaterdagavond kwamen de tonpraters allemaal van buiten Best en het waren zeker niet de minsten.


Intocht

Om elf minuten over acht trok Prins Thierry met zijn gevolg de grote zaal van Prinsenhof binnen, ontvangen door de presentatoren Carien Scheepens en Marty van der Staak. Van der Staak werd later door vorst Bart Swinkels geëerd met de Orde van Verdienste van Stichting Karnavalsfederatie Best. Van der Staak zet zich al jarenlang in diverse hoedanigheden in voor het Klompengatse carnaval. Hij was onder andere twee jaar prins, componeerde en maakte muziek en trad vele malen op met verschillende groepen.
Nadat jeugdprins Jaap zijn Fleurige Showgarde had laten dansen kon het programma van start gaan. "Het is pas feest als prins Jaap binnen is geweest", sprak de jeugdprins gevat.
De Hofkapel, een flinke groep, zorgde in de drie kwartier vooraf voor de juiste stemming in de zaal.


Tonpraten

Met het aantrekken van de tonpraters Ton Brekelmans, Rien Bekkers, Jasper van Gerwen en Rob van Elst had de organisatie kwaliteit binnen gehaald. Brekelmans moest als eerste de ton in. Als Toontje de snotpin zat hij 12,5 jaar op de kleuterschool. Een vlotte buut, professioneel gebracht. Het spits afbijten is altijd lastig, maar Brekelmans liet zien en horen dat hij een zaal kan bespelen. Rien Bekkers is in Best een bekende. Bekkers blijft, steunend op zijn routine, onderhoudend. Dit keer stond hij als brillenmaker in de ton. Een dankbaar thema om zijn woordgrappen aan te koppelen. Het publiek kon zijn buut wel waarderen.
Jasper van Gerwen, in de ton als deelnemer aan het Nederlands kampioenschap mens erger je niet, zweepte de zaal op tot het kookpunt. Met zijn gebaren en geweldige mimiek bracht hij in hoog tempo zijn buut. De zaal reageerde spontaan op zijn grappen. Leuk was de afsluiting met het lied 'Mens erger je niet' waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidde.
Rob van Elst was de vierde tonprater. Als bouwvakker bracht hij letterlijk en figuurlijk het nodige gewicht mee. De ton was eigenlijk te klein voor hem. Groot en breed toornde hij erboven uit. Zelf spotte hij met zijn kilo's. "Ik heb me nooit kunnen wegen, omdat de schaal maar tot 150 kg ging. Ik heb nu een digitale weegschaal gekocht, ik weeg nu error", sprak hij de zaal met de nodige zelfspot toe. Hij raakte steeds beter op dreef en bespeelde de zaal. De reacties vanuit het publiek waren enthousiast.


... 'In Best daar moet je zijn, Klompengat dat is zo fijn....'


Muziek

De vier hoogtepunten van de Klompengatse zitting werden opgefleurd door muziek en poppenspel. De drie AAA's traden op. De deelnemers aan Ameezing Klompengat, het alternatief voor de Blèravond, brachten enkele liedjes die met verve werden gezongen. De Heikriekels en Duo Sportlife lieten horen waarom zij eveneens goed scoorden op Ameezing Klompengat. Het lied van Duo Sportlife waarin de zangeressen ingingen op het terugdringen van het aantal decibellen op Dorpsplein sloeg wel aan.
Zanger Frank Smeekens kreeg aan het eind van de avond het publiek van de stoelen met zijn carnavalknallers. De hele zaal ging los, iets wat de laatste jaren op de zitting niet is voorgekomen.
Bijzonder was het optreden van Frans van de Meer. Met zijn poppen, waaronder Ferry van de Zaande, die zich bediende van het Tilburgs dialect, bracht hij een hele bijzondere act waar het publiek veel waardering kon opbrengen.

Een apart element in een goed gevulde avond met veel kwaliteit.

Meer berichten