Logo groeiendbest.nl
Han Greefkes
Han Greefkes (Foto: )

Han Greefkes van Stichting Hartslag Best: "We zoeken nog meer vrijwilligers"

Dankzij bijdragen van de gemeente Best, huisartsen, bedrijven, winkeliersverenigingen, sponsoren en andere partijen zal Best binnen drie jaar een netwerk hebben van zo'n 60 AED's (automatische defibrillator). Maar dan zijn er wel voldoende vrijwilligers nodig om dit netwerk te beheren en om bij nood als burgerhulpverleners hulp te verlenen.

"Waarom een netwerk van 60 AED's?"

Han Greefkes (HG): "Een AED heeft het meeste effect als deze in minder dan 6 minuten beschikbaar is. Om die snelheid in Best te kunnen bewerkstelligen zijn er circa 60 AED's nodig, verspreid over heel Best. Daarnaast is er een veelvoud aan vrijwilligers, burgerhulpverleners, nodig om de uiteindelijke hulp te kunnen verlenen"


"Hoever zijn jullie nu al?"

HG: "Op dit moment heeft Stichting Hartslag Best 13 AED's geplaatst en zijn 7 AED's in bestelling die, indien mogelijk, dit jaar nog worden geïnstalleerd. Dit aantal zal de komende jaren moeten doorgroeien naar 60. Hoe snel we op die 60 zullen zitten is vooral afhankelijk van de financiële middelen die onze stichting ter beschikking staan. Iedere AED kost al gauw meer dan 1.500 euro" en een verwarmde buitenkast 500 euro.

"En heeft u wel voldoende vrijwillige hulpverleners?"

HG: "In 12 maanden hebben 325 bewoners van Best een reanimatiecursus gevolgd. Dat lijken er best veel, maar om 24 uur per dag/7 dagen in de week altijd iemand binnen 6 minuten ter plekke te hebben heb je per AED al snel 10 tot 20 burgerhulpverleners nodig. Een burgerhulpverlener is immers niet altijd beschikbaar of in de buurt. Men is aan het werk, op vakantie, enz."

"Hoe gaat zo'n oproep in zijn werk"

HG: "Simpel gezegd komt het er op neer dat alle burgerhulpverleners en alle AED's worden geregistreerd in Hartslagnu.nl. Deze registratie is de bron voor 112. Als er via 112 een melding binnenkomt wordt die direct doorgegeven aan de beschikbare burgerhulpverleners rond betrokken AED. Die gaan vanuit huis of werkplek naar de AED en vervolgens naar het slachtoffer".

"Een soort Amber Alert dus?"

HG: "Daar kan je het best mee vergelijken, ja. Je zit gewoon thuis of op je werk of waar dan ook. Je krijgt een berichtje op je mobiel en vervolgens ga je zo snel mogelijk helpen. Het is overigens niet zo dat dat dagelijks gebeurt, hoor. Gelukkig maar. Maar als het een keer gebeurt kan het levensreddend zijn".


"Even terug naar de kern: Stichting Hartslag Best zoekt vrijwilligers"

HG: "Dat klopt. In concreto zoeken wij vrijwilligers voor twee verschillende functies. Ten eerste en vooral burgerhulpverleners, mensen die een reanimatiecursus willen volgen én bereid zijn zich te registreren in Hartslag.Nu als burgerhulpverlener.

Ten tweede vrijwillige AED beheerders. Laatstgenoemde functie houdt in dat je, afgezien van gemelde storingen, regelmatig de AED's langs gaat om ze te controleren, schoon te maken, evt. batterijen en pads te vervangen, etc. Belangrijk vrijwilligerswerk voor iemand die het prettig vindt om samen met de werkgroep AED beheerders zelfstandig te werken en enige verantwoording te dragen."


"En hoe word ik burgerhulpverlener?"

HG: "Om dat te kunnen worden zal men eerst een korte cursus reanimeren en gebruik AED moeten volgen. Deze cursus neemt een ochtend, middag of avond in beslag en wordt op verschillende plekken in Best gegeven. Na het behalen van het certificaat is men burgerhulpverlener en kan men zich registreren om wellicht mensenlevens te redden met behulp van een AED"

"Dus?"

HG: "Ik zou zeggen: kijk even op www.hartslagbest.nl, schrijf u in voor de cursus en meld u aan als burgerhulpverlener, want..…"Nietsdoen is geen optie. Reanimeren kun je leren." U redt hier levens mee!

Wilt u als vrijwilliger aansluiten bij de AED beheerders groep, stuur dan een mail naar Paul Verheijen. (Penningmeester@Hartslagbest.nl)


Meer berichten