Logo groeiendbest.nl
Foto:

Massale belangstelling voor units aan Veldweg

"Het liefst zou ik willen dat er met Kerstmis lampjes hangen"

Meer dan zeshonderd belangstellenden hebben zich bij woningcorporatie 'thuis gemeld voor een van de units aan de Veldweg. De woonruimten, dertig stuks, zijn bestemd voor starters en mensen die een bepaalde periode in hun leven moeten overbruggen. In Best is weinig geschikte woonruimte voor deze doelgroep te vinden. De tijdelijke units, die tien jaar mogen blijven staan, moeten het gemis aan woonruimte voor eenpersoonshuishoudens opvullen.

De units hebben een aantal jaren in Son & Breugel gestaan. Toen het voormalige Huize Nazareth werd gesloopt, werden de bewoners ondergebracht in de units. Zij verhuisden tijdelijk naar de buurgemeente. Na het gereed komen van de nieuwbouw van Nazareth, kwamen de units weer beschikbaar. Besloten werd een deel ervan naar Best te verplaatsen. Ze kregen een plek aan de Veldweg. Veel omwonenden waren niet blij met de plaatsing van de tijdelijke woonruimten. Zij zijn bang voor overlast en vinden hoe het er nu uitziet niet de schoonheidsprijs verdienen.


Geluid

Het heeft lang geduurd voordat de woonruimten betrokken konden worden. Anita Dahmen, gebiedsmanager van 'thuis, legde vorige week tijdens de bezichtiging uit: "Het heeft lang geduurd voordat de woonruimten in de verhuur konden. Ze bleken erg gehorig te zijn en daarom hebben we maatregelen genomen om het geluid in te dammen. Er zijn onder andere voorzetwanden geplaatst. In Veldhoven hebben we soortgelijke units geplaatst. Ook die waren gehorig. Nadat we daar maatregelen hebben genomen reageerden de bewoners enthousiast. Ook van omwonenden hebben we geen klachten gekregen."


Woonunits

In Best staan 30 woonunits verdeeld over twee woonlagen. De studio's zijn 32 vierkante meter, hebben een woonslaapkamer met keuken en een aparte ruime badkamer. In de keuken zit een afzuigkap, geen andere keukenapparatuur. De woningen worden verhuurd inclusief vloerbedekking, gordijnen en verlichting aan het plafond. De studio's hebben elektrische screens voor de ramen.
De bewoners kunnen tegen een vergoeding gebruik maken van een wasmachine en droger in een centrale wasruimte. Fietsen kunnen in een stalling worden geplaatst en er is voldoende parkeerruimte. Warm water is in de huur inbegrepen. Een cv ketel verwarmt alle studio's.


Doelgroep

De studio's zijn bestemd voor eenpersoonshuishoudens, die dringend op zoek zijn naar een woning. Verhuurmakelaar Carin Thur: "Het is de bedoeling dat huurders na een tijd doorstromen naar een andere woning. Bij het aanbieden van een studio controleren wij het inkomen. Tien studio's worden op inschrijftijd verhuurd aan kandidaten onder de 23 jaar. Deze huurders betalen 501 euro per maand. Tien studio's worden op inschrijftijd zonder leeftijdsgrens verhuurd voor een bedrag van bijna 550 euro per maand en de resterende tien studio's worden zonder leeftijdsgrens bij loting toegewezen. Ook hiervoor betalen ze 550 euro per maand."
De opzet is dat de units worden bewoond door eenpersoonshuishoudens. Carin Thur gaf toe dat als bewoners een relatie aangaan en gaan samenwonen, dat daar niet veel aan te doen is. "Het is niet de bedoeling, maar we kunnen er weinig aan doen."


Huiverig

Een kleine groep omwonenden nam vorig week de moeite om de studio's te bekijken voordat ze worden betrokken. Erg enthousiast waren de reacties niet. "De units staan er al een jaar ongebruikt. Er is dus al een jaar voorbij van de tien jaar dat ze hier mogen staan", constateerde een bezoeker.

De bezoekers konden weinig waardering opbrengen voor de manier waarop de studio's zijn geplaatst. Voor het complex staan namelijk nog twee woningen, die per kamer zijn verhuurd. Vanuit een aantal studio's is de afstand tot de woningen zeer beperkt. "Een gezellig uitzicht is het niet", werd opgemerkt.

Volgens Carin Thur wordt er zo snel mogelijk met de verhuur van de studio's begonnen. "Het liefst zou ik willen dat er met Kerstmis lampjes hangen. Over twee weken wordt met aanplant buiten de units begonnen."


Meer berichten