Logo groeiendbest.nl
De beide auteurs met burgemeester Ubachs en Paul Gondrie
De beide auteurs met burgemeester Ubachs en Paul Gondrie (Foto: )

Veel belangstelling voor presentatie boek 'De toponymie van Best'

"In het kader van 200 jaar Best zou het leuk zijn om te achterhalen, hoe de naam Best tot stand is gekomen"

In Prinsenhof werd vorige week vrijdag het boek 'De toponymie van Best' met de geschiedenis van het grondbezit en impressies van de herdgangen uit de jaren '50-'60 gepresenteerd. De belangstelling voor de presentatie was groot, de grote zaal van Prinsenhof was vol. Burgemeester Hans Ubachs ontving uit handen van Paul Gondrie, voorzitter van stichting deKapellekes, het eerste exemplaar.

Burgemeester Ubachs nam het boekwerk, 376 bladzijden in afwijkend formaat, met waardering in ontvangst. "Ik ga het boek lezen, misschien niet alles", sprak de burgemeester, "maar toch wel een groot deel. In het kader van 200 jaar Best zou het leuk zijn om te achterhalen hoe de naam Best tot stand is gekomen. Bij uitbreiding van de wijk Aarle moeten we ook veel aandacht hebben voor de naamgeving, zeker in deze vluchtige tijd."
Naast het gedegen onderzoekswerk zijn in het boek impressies opgenomen, die rijkelijk voorzien zijn van foto's over de herdgangen van rond de jaren '50-'60. Ze maken het boek interessant voor een breed publiek. Paul Maas: "Die impressies zijn gebaseerd op eigen herinneringen en op interviews met personen uit die herdgangen. We streven daarbij niet naar volledigheid. Wel geven ze een mooi en betrouwbaar beeld van Best uit die tijd. Ze helpen ons, nu in 2018, de ontwikkelingen van Best via 1950-1960 en 1800 verder terug op het netvlies te krijgen."


Zeven jaar

Het boek, een studie van Paul Maas en Daniel Vangheluwe, is een productie van Stichting deKapellekes. In samenwerking met Erfgoedvereniging Dye van Best en de gemeente Best kwam het lijvige maar fraai uitgevoerde boekwerk tot stand. Zeven jaar werkten Paul Maas en Daniel Vangheluwe in onderling overleg aan de realisatie van het boek. Paul Maas lichtte als eerste vrijdagmiddag het onderzoekswerk toe. Daarna sprak medeauteur Daniel Vangheluwe over de heilige St. Odulphus.
Dr. Vic Mennen uit Lommel verzorgde een uiteenzetting over het gebruik van namen bij benoemingen in het landschap en prof. dr. Frans Theuws behandelde op amusante wijze de rol van de toponymie bij archeologisch onderzoek. Zuidoost-Brabant en Limburg waren voor hem de aanknopingspunten voor zijn verhaal.
Het boek is te koop bij de boekhandels in Best en Oirschot. De prijs bedraagt € 37,50.

Meer berichten